С такова предложение излязоха от БХРА

Хотелиери поискаха безплатна сянка по морето. Много от местата за настаняване по Северното Черноморие може би няма да отворят врати на 1 май, обявиха вчера от бранша във Варна. Като спасителен пояс за летния сезон те предлагат чадърите и шезлонгите по морето да бъдат безплатни в следващите три години.

„Ние си мислим, че излизаме от тежката 2020 г., но предстоящата 2021 г. е още по-нестандартна и предизвикателна. Пред нас стоят страшно много проблеми, които се надявам да преодолеем съвместно с властите”, смята председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев. 

БХРА: Чадърите и шезлонгите трябва да са безплатни в следващите три години

Той коментира и дали предложението за безплатни чадъри и шезлонги може да противопостави хотелиери и концесионери.

„Живеем в много различен свят. Не трябва да сравняваме с предходни нормални години. В момента туристическият бранш е в трудна година, очаква ни още много по-трудна от изминалата и всички трябва да си подадем ръка. Не трябва да се делим, защото имаме един общ интерес”, обясни Косев. 

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева посочи, че от ресорното министерство очакват трудно начало на летния сезон. В много по-голяма степен обаче туристическият бранш бил по-подготвен, в сравнение с миналата година.

„Обстановката е много динамична. Имаме усещането и разбира се, увереността, че за това, че сезонът може да бъде и по-добър от миналогодишния. Наясно сме и с възможността началото да бъде по-трудно с оглед на по-големия брой заболели. Смятам, че и в много по-голяма степен сме подготвени и сме извадили поуки”, уточни тя. 

Николова поиска по-ниски цени на чадърите и шезлонгите по морето

Георгиева обясни, че едно от предложенията, което ще бъде дискутирано, е да няма концесионни такси и на тази база да има безплатни чадъри и шезлонги.

„Министерството ще обсъди това, както и всички останали предложения. Ще се търси балансът в предложението на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация, ще търсим мнението на концесионерите”, съобщи зам.-министърът.