Производителите ще трябва да гарантират резервни части за този период

Европа въвежда 10-годишна гаранция за развалени електроуреди. Според изискванията - всички компании, които се занимават с продажба на битова техника, трябва да предлагат и сервиз.

По силата на новите европейски правила производителите трябва да гарантират резервни части за период до 10 години. „Така ще се гарантира, че уредите, които клиентът е преценил, че иска да продължи да използва, ще се ремонтират”, казва Йордан Вакъвчиев - управител на магазин за техника в София.

Търговци продават в интернет стари електроуреди, като ги представят за нови (ВИДЕО)

От 15 години Цветослав Цветков ремонтира битова техника. Той е категоричен, че т.нар „право на поправка" ще увеличи цената за крайния потребител.

„Ако всяка една стока се връща, не се сервизира, това означава, че производителите би трябвало да изградят собствени сервизи с огромни площи и квалифициран персонал, за да осъществяват тази дейност, което икономически не ми се струва много издържано”, коментира той.

Сметката обаче показва, че това може да доведе до скок в цената.

„Ако един средностатистически уред за едно домакинство струва 700 лева, може би цената му ще се доближи до двойна. Със сигурност ще е над 1000 лева, за да може самият производител да реагира адекватно и да поддържа този уред”, допълва още Цветослав Цветков.

МЕСЕЦИ ПО-КЪСНО: "Майсторът" на мебели от Бургас продължава да мами хора