Коментират политолозите Стойчо Стойчев и Борис Попиванов

Политолозите очакват драматични седмици и месеци в опити за създаване на правителство. Не вярват обаче, че ще се тръгне директно към нови избори.

В студиото на „Здравей, България” Стойчо Стойчев и Борис Попиванов очертаха възможните сценарии за политическото бъдеще на страната. Според тях изборът на председател на НС ще покаже най-точно дали ще се стигне до съставянето и на кабинет и кой ще застане зад него.

Какви са възможните конфигурации за съставяне на кабинет според социолозите?

„Ще имаме голям драматизъм през следващите седмици и месеци. Българските избиратели поставиха много сложна задача на всички политически партии. Отговорността е на партиите да покажат дали са в състояние да формират някакъв тип мнозинство. Това ще наблюдаваме през следващите седмици”, коментира Борис Попиванов.

„Ако управляващите бяха направили избори през есента, новите политически субекти нямаше да са така улегнали в съзнанието на хората, нямаше да щурмуват такива високи стойности и можеше да има друга политическа картина”, коментира още Попиванов.

При обработени над 98% от протоколите: ДПС измести "Демократична България"

Според Стойчо Стойчев единият вариант е експертно правителство без Борисов в него. Такова правителство трябва да е оглавено от консенсусна фигура.

„Ключът към такова управление е в ръцете на Нинова и нейните персонални стратегия за оцеляване на председателския пост”, коментира Стойчев.

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка, Нинова – не

 

 

Според него на тези избори се е видяло, че големият проблем на БСП не е Бойко Борисов и ГЕРБ, а президентът Румен Радев. „Той ерозира електорално БСП, той я застрашава”, обясни Стойчев. И добави: „Ключът към следващото управление не е нито Слави Трифонов, нито ДПС, а е Корнелия Нинова. Тя се превърна в този крайъгълен камък, който ще каже дали партиите на статуквото, или партиите на протеста ще формират правителство”, обясни политологът.

Стойчев не смята, че ще има нови избори в рамките на следващата година.

„Ако директно се тръгне към този вариант, това означава избори през лятото. Никой не прави избори през лятото, защото активните хора не са в градовете, където живеят и гласуват. Това означава силно изкривен резултат и никой няма да рискува това. Есента път избори 2 в 1 – президентски и парламентарни, създава рискът една партия да вземе всички ключови постове в държавата. Големите партии няма да допуснат това. Ако ще има предсрочни избори, те ще са догодина. Това означава, че трябва да се стигне до някакво споразумение сега”, коментира Стойчев.

Борисов: Печелим парламентарни избори за пети пореден път (ВИДЕО)

Слави Трифонов със симптоми на COVID-19

„Изборът на председател на НС ще е много важен критерий за това да разберем дали ГЕРБ са успели да се споразумеят. Мнозинството зад този председател ще е критерий дали имаме шанс и какъв за бъдещо правителство. Това ще е първият индикатор за пътя, по който вървим”, коментира Попиванов.

„Мнозинството, което ще избере председател на НС, най-вероятно ще застане и зад бъдещия кабинет”, коментира Стойчев.

ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България