Хората, навършили 21 години, ще могат законно да притежават до една унция

Вирджиния стана първият южен щат на САЩ, който легализира използването на малки количества марихуана за удоволствие, предаде Франс прес.

Сенатът и Камарата на представителите гласуваха вчера в подкрепа на разрешаването на възрастни да притежават марихуана, считано от 1 юли, въпреки противопоставянето на законодателите републиканци.

Губернаторът демократ на Вирджиния Ралф Нортъм заяви, че неговият щат е влязъл в историята като е станал първият южен щат, легализиран притежанието на марихуана.

Законите за марихуаната бяха изрично подготвени с оглед на общностите на цветнокожите, а чернокожите във Вирджиния са непропорционално много повече арестувани, обвинявани и осъждани, заяви губернаторът.

Ню Йорк легализира марихуаната

Днес Вирджиния направи важна крачка, за да коригира грешките си и да възстанови справедливостта за тези, които са пострадали от годините на свръхдискриминация, добави Нортъм.

Няколко американски щати, като Ню Йорк и Колорадо, предприеха сходни мерки, но Вирджиния е пионер в американския Юг, регион, който социално и политически е много консервативен.

Хората, навършили 21 година, ще могат законно да притежават до една унция марихуана (малко повече от 28 грама) за лична употреба, както и да отглеждат до 4 растения на домакинство.

Пушенето на джойнт на публично място няма да е разрешено, какъвто е случаят и с консумацията на алкохол.

Нидерландия ще узакони евтаназията на деца

Разрешението за отглеждане и продажба на марихуана ще влезе в сила на 1 юли 2024 г.
Легализацията ще декриминализира хиляди, свързани с марихуана, дребни нарушения годишно, и ще сложи край на дискриминационна практика, насочена много по-често към млади, бедни и цветнокожи хора във Вирджиния, изрази задоволство Джен Мишел Педини от една от главните организации, лобиращи за легализиране на канабиса.

Източник: БТА