Вижте кои са те и откога разпореждането влиза в сила

Разхлабват част от мерките за борба с пандемията у нас. Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед за това.

Със заповедта се възобновява присъственият учебен процес за:

·         учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;

·         учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;

·         учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;

·         учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график:
          от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас;
          от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

Проф. Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на третата вълна (ВИДЕО)

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви). 

Висок брой починали с COVID-19, но и много излекувани

Отново от 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6:00 и 23:00 часа.

От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

Кои ученици се връщат в клас от 12 април?

От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. 

При какви симптоми ваксинираните с AstraZeneca трябва да се обърнат към лекар

Карантиниран с COVID-19 работил като председател на СИК в Берковица

Преди ден от нехранителните магазини настояха да отворят врати в понеделник. „За клиентите не е комфортно да пазаруват отвън на 1 градус, на сняг и на дъжд. Не могат да имат и досег до асортимента, който предлагаме. Ние имаме 20 000 артикула, няма как да ги изкараме отвън всичките”, казва Хермина Хачикян - мениджър „Продажби” в голям магазин за техника.

Така, докато магазинът вътре е празен, стоката се продава отвън на паркинга.

На призива за връщане към нормалния ритъм на работа - здравните власти помолиха за търпение. „По отношение на големите магазини няма да направим на 100% това, което те искат. Ще сложим квадратни мерки за 1 човек”, заяви по-рано днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Точно това е записано и в заповедта, която беше публикувана. Големите магазини отворят врати  от следващата седмица, при ограничение от 8 кв. метра на човек.

„Това решение ни се струва напълно разумно. Може да осигурим дистанция. Така ще може да продължим нормалната си работа във всички големи магазини, без това да бъде опасност за клиентите ни”, коментира Хермина Хачикян.

„Всички предписания са изпълнени, всички инвестиции са направени в каквото трябва – маски, дезинфектанти, еднопосочни коридори, UV лампи, филтри на климатиците и всичко останало. С всеки изминал месец, в който сме затворени, все повече и повече колеги изпадат от пазара. Надеждата ни е да запазим тези, които не са – да могат те да тръгнат и да завъртят колелото наново”, казва Венцислав Николов от Българската Ритейл Асоциация.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК