Младежите увековечиха лекарите с уникален графит

Жест на внимание към медиците на първа линия. Ученици от столично училище изрисуваха оградата на болница, за да кажат “благодаря” на лекарите. Творбата им все още не е напълно готова, но вече развълнува стотици в социалните мрежи. До преди дни сива и безизразна ….. сградата на Столичната инфекциозна болница - днес вълнува. Разказва за болката и надеждата в душите на медиците.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Докато седим вкъщи и се пазим, те са там и се бият и жертват време, усилия, някой даже животите си жертват”, заяви Мартин Николов, ученик в 11-ти клас на 51. СУ, гр. София.

С ВОЙ НА СИРЕНИ: Почетоха паметта на починалите от COVID-19 медици (ВИДЕО+СНИМКИ)

Да говорят чрез очите на героите, избира Митко Стафидов, който е автор на проекта.

 „Тъй като лекарите, задължително носят маски, когато лекуват пациентите си - искахме да изразим тяхната борба с болестта в очите им, да бъдат изразителни, да покажем през какво се сблъскват всеки ден”, посочва Митко Стафидов, "ПОдЛЕЗНО".

Митко има голям опит в създаването на улично изкуство, а за да предаде опита си, кани в проекта млади художници от столичното 51-во училище. Мартин хваща спрей за първи път, но каузата си заслужава: „Много бях уплашен от спрейовете и си казвам, какво сега - като опръскам малко и всичко по мен и край - вятъра духва и всичко заминава, но реално даже се оказа по-бързо и по-лесно, което ме изненада”.

СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО: Да посветиш живота си на болните (ВИДЕО)

Уличното изкуство има свои закони - в тях важи правото на първия. За това сега се издирва артистът, който се тагнал на част от стената.

„Ако успеем да го умилостивим и каже, че е "ок" там бихме написали - "С благодарност към медиците, които са на първа линия в борбата с COVID-19”, посочва Митко.  

А минувачите не остават безразлични. „Хора минават и много приятно казват: "Това е много хубаво, това е много добре направено" - един доктор даже като го видя се разчувства, той самия, което ни даде смисъл да продължаваме да го правим. Понеже това е идеята да си кажат - добре тези хора трябва да се почетат, защото все пак те са тези, които се борят докато ние седим вкъщи”, твърди Мартин.