Как ще продължи масовата имунизация у нас?

„Хората, които са били ваксинирани с AstraZeneca, не бива да се притесняват. ЕМА говори за изключително малък риск. 100 души от над 25 милиона са получили тези странични ефекти, които все още не са доказани”. Това заяви в ефира на NOVA директорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Над сто са починалите с COVID-19 за денонощие

Той добавя, че първите втори дози от препарата трябва да започнат да се поставят след 15 април. Отклоненията от ваксината се появявали само в първите 2 седмици след ваксинация.

„Производителите на Jansen също започнаха да правят изследвания на своя препарат. Всичко това има и друг момент. Ваксината на AstraZeneca е изключително евтина. В Европа тя трябва да бъде продавана на много ниска цена. Извън Европа стойността й е 7-8 пъти по-висока”, добавя проф. Балтов.

 

 

По думите му все още няма решение на хората с поставена първа доза от ваксината на AstraZeneca да може да се поставя втора доза от РНК - ваксина:

„Институтът „Робърт Кох“ каза, че евентуално може би, ще се слага втора ваксина „Пфайзер“ за Германия, но това още официално още не е излязло. За България също още нямаме официални решения. Някои хора смятат, че виновник за тези изключително редки тромбози е аденовирусът, който е носител вектор всъщност".

„Предупреждаваме всички да ни потърсят, ако имат странични реакции след имунизацията. При направени повече от 230 хиляди дози в България нямаме случаи, които да показват подобни проблеми”, казва още той.

Председателят на СИК, поставен под карантина: Ситуацията е много спорна

Специалистът добавя, че страната ни очаква много големи доставки на ваксини и масовата имунизация зависи само от самите нас и личните лекари.

"Надяваме се, че в следващите две седмици натискът върху лечебните заведения ще падне. Очакваме и смъртността да се понижи. Смятам, че много учениците са изкарали вируса без симптоми. Имаме и нарастващ брой ваксинирани. Това значително ще ограничи заразата”, каза още проф. Балтов.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК