Според прокурори Раниери Гуера казал неверни неща

Италианската прокуратура повдигна официално обвинения на високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО), че я е излъгал във връзка с доклад за коронавируса на базираната в Женева здравна агенция на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Прокурори в северния град Бергамо обвиниха италианеца Раниери Гуера, помощник-генерален директор на СЗО, че е казал неверни неща, когато се съгласил доброволно да го разпитат през ноември. Гуера е бил свръзката на базираната в Женева организация с правителството в Рим, след като Италия стана първият епицентър на епидемията в Европа в началото на миналата година.

СЗО не препоръчва имунизиране срещу COVID-19 с две различни ваксини

Прокуратурата в Бергамо разследва големия брой смъртни случаи в северния италиански град и дали слабата подготвеност на властите не е изиграла роля за това. Тя взела предвид доклад на СЗО, в който се твърди, че Италия не е актуализирала от 2006 г. своя план за подготовка за пандемии.

СЗО: Ситуацията в Европа е по-тревожна, отколкото преди няколко месеца

Здравната агенция на ООН свали от сайта си доклада на 14 май - един ден, след като той бе качен, и не го публикува повече. Изглежда целта е била да бъдат спестени на италианското правителство критики и съдебни дела, припомня АП.
Раниери Гуера е бил високопоставен служител на италианското министерство на здравеопазването от 2014 до 2017 г.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА