Пълният списък трябва да бъде обнародван в „Държавен вестник”

Окончателно вече са ясни имената на новите 240 депутати, които ще прекрачат прага на 45-ото Народно събрание. Пълният списък трябва да бъде обнародван в „Държавен вестник”. Общо 14 души от 3 политически формации се отказаха от депутатските кресла още преди решението на ЦИК. От коалицията ГЕРБ/СДС това са трима души - сред тях и Бойко Борисов. От ДПС 9 кандидати отстъпиха място на други от листите. Отказ заявиха – кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Искра Михайлова. От „Има Такъв Народ” – двама кандидати избраха да не бъдат част от новия парламент. А този им ход ще бъде разгледан от Върховния административен съд.

24 са депутатите, които бяха избрани от два района и посочиха откъде желаят да реализират своите мандати. Освен лидери на партии има и действащи министри - Костадин Ангелов, Росен Желязков и Красен Кралев.

„Тези народни представители предоставиха своите заявления, с което заявиха от кой район искат да влязат. На тяхно място обявиха следващите в съответните листи”, каза председателят на ЦИК Александър Андреев.

ЦИК е получила 400 жалби след парламентарния вот

Много от депутатите ще прекрачат прага на НС, а други се завръщат след дълго отсъствие. Решението част от депутатите да бъдат заличени от изборните списъци по тяхно желание беше атакувано в съда от гражданско сдружение.

Изборите са законни, но съпътствани от трудности,  отчетоха от ЦИК. И след анализ са готови да внесат предложения за законови промени в Изборния кодекс.

„Независимо от появилите се нагласи заради тежката обстановка около пандемията и сложните изборни книжа, ние изпълнихме нашите правомощия съгласно Изборния кодекс", обясни Андреев.

В изборния ден най-голям проблем създадоха част от машините за гласуване. А жалби са подавани за различни нарушения на изборния процес.

„Общо са подадени 400 жалби и сигнали”, коментира говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

ЦИК обяви имената на новите депутати (СПИСЪК)

Първото заседание се води от най-възрастния депутат – в новия парламент това ще е Мика Зайкова от „Има такъв народ”, която ще има честта да удари първия звънец в 45 НС. За да се случи това, на ход е президентът, който трябва да насрочи и датата за първото заседание.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК