Здравният министър даде два варианта за ваксиниране с AstraZeneca

„Обезпокоени сме от новините, които получаваме отвъд Океана относно ваксината на "Янсен". До края на деня очакваме становище от ЕМА и ще решим как да процедираме”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг. Той присъства на получаването на лекарствения продукт „Ремдесивир”от представители на регионални здравни инспекции в страната.

„Ню Йорк таймс“: САЩ спира временно ваксината на „Янсен“

Относно поставянето на втора доза от ваксината на AstraZeneca на вече имунизираните с нея, здравният министър каза, че всеки, който желае втора доза, може да я получи. Мнението на здравните специалисти е, че тя е безопасна.

 

 

"Тези, които не желаят да си я поставят, за тях ще бъде взето решение с какво може да бъде заменена от наличните в страната. Вариантите са два - ваксината на Pfizer и тази на Moderna. Няма проучвания за смесване на ваксините. Големи европейски държави го направиха, нашите експерти продължават да мислят по въпроса. Очаквам до края на седмицата експерно решение, ще се доверя на тяхното мнение", заяви проф. Ангелов.

 

 

Наблюдава се тенденция за почти всички области в страна за спад на новозаболелите. Броят на приетите в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения също е намалял.  Тази тенденция дава възможност на медиците „да дишат по-спокойно”, обясни министърът. Решение за разхлабване на мерките може да бъде взето след анализ на двуседмичните данни, които се представят в четвъртък.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК