Това е било договорено на първата среща на представители на шестте групи в него

Президентът Румен Радев свика първо заседание на новото 45-о Народно събрание в четвъртък, 15 април. На първата среща на представители на шестте групи в него е договорено то да се проведе в старата бяла сграда на площад "Народно събрание".

Президентът насрочи първото заседание на 45-ото Народното събрание

Искането за това е било от страна на „Има такъв народ“. „Първото заседание на Народното събрание ще бъде в сградата, която е на Народното събрание. Това е истинската сграда на парламента, а не този Партиен дом. Оттук нататък ние ще продължим да предлагаме всички заседания да бъдат там. Има колебания в някои парламентарни групи, така че това явно ще подлежи на някакъв диалог, но ние смятаме, че Народно събрание трябва да си бъде в сградата на Народното събрание, а не в партийния комунистически дом", категоричен бе Тошко Йорданов.

Идеята първото заседание на новия парламент да бъде в старата сграда е получила подкрепата на пет от шестте партии.

„Първото заседание ще бъде в старата сграда, а след това новото ръководство ще обсъди и ще прецени дали ще заседаваме само там оттук нататък, дали тук или временно. Но това са неща, които тепърва предстоят. Единствено по процедурата сме говорили как това да стане, а иначе конкретните предложения ще бъдат направени в деня на самото заседание”, заяви Кристиан Вигенин.

"Държавен вестник" обнародва решенията на ЦИК за състава на новия парламент

„Заклеването ще бъде в истинската сграда на Народното събрание - с вдигане на ръка, с квестори, без всякакъв проблем. Това е техническа среща”, коментира Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън”.

„Взехме решение относно организиране на първото заседание на НС на 15ти април. Всичко ще бъде организирано адекватно, така че 45-ото НС да започне да работи възможно най-скоро с уточнен дневен ред”, каза Надежда Йорданова от „Демократична България”.

От ГЕРБ обаче са гласували против. Какви са мотивите им – не стана ясно пред медиите.

„ГЕРБ загуби първото гласуване. Заседанието ще е в старата сграда, която е с надпис “Съединението прави силата”, коментира пред журналисти на излизане от срещата Мая Манолова.

 

 

След като удари първият звънец новите депутати трябва да изберат и нов председател на парламента.  Спряганите имена за поста са на три жени и трите с образование право - Ива Митева от „Има такъв народ”, Мая Манолова и Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън".

След първата среща на депутатите дойде яснота и по този въпрос.

„Ние не сме обявили коя е нашата кандидатура, явно знаете повече от мен”, каза Тошко Йорданов.

Запитана дали ще бъде Мая Манолова, тя отговори: „Не, няма да бъда”.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК