Бебето вече е на 20 дни и тежи едва 115 грама

Бейби бум в бургаския зоопарк. Много от двойките обитатели дариха тази пролет стопаните си с потомство, други очакват своите малки.

На Кръстьо и Венета Дъбови тази година се наложи да се превърнат в родители на новородено, след като майка лемур отказа да се грижи за своето бебе.

Три лемура се родиха в зоопарка в Бургас (ВИДЕО)

В зоопарка на Кръстьо и Венета има около 600 животни и птици, като голяма част от тях вече имат потомство. За двамата спасителната акция за лемурчето е дежа вю. Преди време семейството трябваше да отгледа в дома си бебетата сибирски вълци след смъртта на майката вълчица.

„Може да бъде липса на мляко, може да бъде заболяване на малкото, което тя усеща и е по-добре да приключи с него, отколкото да го отглежда. Може в самата група да има дрязги, побоища или друга причина да изостави бебето си”, обяснява Кръстьо Дъбов.

Бебето лемур вече е на 20 дни и тежи едва 115 грама. То и е от вида котешки лемур, обитаващ най-вече топлия регион на Мадагаскар.

Роди се много рядък, застрашен от изчезване лемур (ВИДЕО)

„Храненето е много деликатно, то си е като човешко бебенце. Малката Аля е само на 20-ина дни. В началото се храни като съвсем мъничко бебенце - през 2-3 часа”, разказва Венета Дъбова.

А отглеждането на Аля се оказва огромно предизвикателство за Венета, за която бебето е прикрепено като миниатюрен аксесоар.

„Едно такова бебенце става самостоятелно на 5-6 месеца. Така че Аля постепенно ще расте, ще привиква, ще се пуска по мъничко, но дотогава ще търси топлината, контакта и ще бъде постоянно свързана с мен”, разказва Венета Дъбова.

„Идеята не е да ги правим циркови артисти, а да ги отгледаме и в удобен момент да ги приобщим към стадото. Периодично Аля ще общува с групата лемури, която имаме”, обяснява Кръстьо Дъбов.  

„Въпреки безсънието, въпреки многото грижи, времето, което се отделя, радостта и любовта толкова силни, че жертвата си струва”, споделя Венета Дъбова.

Семейство Дъбови търсят осиновители, които да се грижат за животните и да помагат за тяхното отглеждане.