Проверка на Министерство на туризма е установила, че има следи от техника

Министерство на туризма налага глоба на концесионера на плаж „Смокините-север“ заради нарушена цялост на плажната ивица. Проверката бе възложена от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова след информация в общественото пространство за нарушаване на целостта на дюни на плажа. Неустойката е в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение за 2021г. или сума в размер на 3 856,55 лв.

Има ли разрушени дюни край плаж „Смокиня“

При извършената на 14.04.2021 г. проверка на място от служители на ведомството е установено, че по цялата си дължина плажната ивица е с нарушена повърхност от следи на верижна техника. В южната част е оформен правоъгълен участък, където повърхността е заравнена – хоризонтална, като са оформени точни и равностоящи очертания на бразди от пясък. Отнетият пясък от този заравнен участък е подравнен във вид на насип, неестествено облегнат върху пясъчните дюни.

Вицепремиерът Марияна Николова разпореди проверка на морски плаж „Смокиня“

Констатирането на неестествено състояние на морския плаж след преминаване на верижна техника представлява неспазване на екологичните норми, свързани с опазване на естествения ландшафт по начин и със средства, недопускащи вредно въздействие, необратими изменения и увреждане.

Задължение на Министерството на туризма е да следи как се спазват договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. Проверяват се и неохраняемите ивици. При установяване на нарушения и неспазване на законодателството се налагат безкомпромисни наказания.

РИОСВ: Защитената територия край плаж „Смокиня” не е нарушен

Министерството на туризма работи в сътрудничество с всички оторизирани институции и контролни органи и призовава своевременно да бъде информирано при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове.

Сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/ 90 46 833, както и на имейл control@tourism.government.bg.