Ще бъде ли спасен летният сезон?

Отлив на чуждестранни туристи от морските ни курорти за празничните дни. Защо се отказват от почивка в България и с какви проблеми започва летния сезон?

Дни преди старта на летния туристически сезон много от хотелите по Северното Черноморие няма да отворят врати за Великден. Причината - отлив на резервации на по-голямата част от чуждестранните туристи.

Марияна Николова получи благодарствено писмо от Националния борд по туризъм

„Тези PCR тестове се оказа, че са голяма пречка основно за влизането в България на чужди гости и много е важно министерството да предприеме много бързи мерки за отваряне на зелените коридори за гости, които идват да почиват в България”, смята Христо Пенев - зам.-директор на к.к. Албена.

И така въпреки перфектните условия за летен туризъм от общо 30 хотела в Албена за Великден ще отворят само три.

А от Варненската туристическа камара цитират примера на съседите.

„Всички държави около нас са невероятно активни в промотиране на услугата си за туризъм, а ние изоставаме в това отношение”, казва Илин Димитров - председател на Варненска туристическа камара.

Така на практика на браншът остава да разчита основно на български туристи, а добрата новина в случая е, че голяма част от тях ще открият летния сезон по родното Черноморие.

„Поемането на разноските за PCR тест би било трудно. Крачката би била облекчаваща, но тя ще бъде тежка за бизнеса”, обясни в студиото на „Събуди се” Павлина Илиева от „Бъдеще за туризма”.

Гърция рестартира туризма, отменя някои ограничения

„Туризмът винаги се е отличавал като особено форма на стопанска дейност. Той е изключително гъвкав отрасъл. Ние можем да поемем разноските по PCR теста, но при връщането си в родината той ще трябва да бъде в карантина. Това обезсмисля цялата идея”, добави заместник-председателят на Асоциацията на туристическите агенции проф. Георги Рачев.