Така депутатът от БСП коментира изслушването на премиера в оставка

„Премиерът явно продължава да бъде един объркан човек. Няма как да квалифицира идването си в българския парламент като народен съд. Ако сега го вижда по този начин, преди един месец пак ли го виждаше така, преди една година, когато имаше пълно мнозинство, пак ли го виждаше като народен съд. Българските граждани вече трябва да разберат оправданията на Борисов”. Така Георги Свиленски от БСП коментира думите на премиера в оставка Бойко Борисов по повод усилията да бъде изслушан в парламента.

Желязков: Целта Борисов да отиде в НС е той да бъде унизен

Според социалиста, Борисов искал да унижава и да използва - депутати, министри и български граждани с едно-единствено условие - неговото по-дълго съществуване във властта. 

„Искаме да дойде в парламента, както е по Конституция, за да представи плана за възстановяване. Аз разбирам притесненията, вероятно не може да го представи. През всички тези години, когато сме викали премиера по различни въпроси, винаги ни се отговаряше, че въпросът не е от компетенциите на Борисов. Предполагам, просто той няма да може да се справи с тази задача. Заради това са всички тези опити да бъде скрит. Не да бъде унижен от опозицията или някой друг, може би, неговите представители се притесняват от това да се самоунижи”, обясни Свиленски.

Парламентът задължи Борисов да се яви пред депутатите

Относно подкрепата към „Има такъв народ” Свиленски посочи, че тя е срещу условията, които са утвърдени на Националния съвет на партията.

„За промяна на изборно законодателство, за справяне с мерките за пандемията, социално-икономическите мерки. Все неща, които всяка една от тези партии е заявявала в предизборните си кампании”, уточни депутатът от БСП.

Той беше категоричен, че от столетницата не желаят министерски постове, както и участие във властта. Искали обаче промяна на ситуацията в държавата.

БСП ще гласува против кабинет на ГЕРБ - ще подкрепи "Има такъв народ", но под условия

Свиленски коментира и подкрепата за президентската двойка Радев - Йотова и дали забавянето ѝ е довело до спад в резултата на БСП на парламентарните избори.

„Ние ясно и категорично казахме кога ще отворим темата за президентските избори и така направихме. Само една седмица след парламентарния вот свикахме заседание на Националния съвет, където президентската двойка получи подкрепа”, обясни той. 

Депутатът от БСП заяви, че от партията не биха подкрепили предложението за 1 лев субсидия за получен глас.

„Това е удобна тема. Ние не искаме да хвърляме политическите партии в ръцете на олигархията и задкулисието. Аз искам да бъда зависим от българските избиратели, а не от корпоративни интереси”, категоричен беше Свиленски.

Повече гледайте във видеото.