До освобождаването му да му се предостави цялата необходима медицинска помощ

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призовава Русия да освободи от затвора опозиционера Алексей Навални до началото на юни и да осигури необходимите грижи за неговото здраве, докато се намира в наказателната колония. Това се казва в текста на резолюция, одобрена днес на последното заседание на пролетната сесия на асамблеята в Страсбург, цитирана от ТАСС.

В подкрепа на резолюцията гласуваха 105 депутати, "против" - 26 , а 11 гласуваха "въздържал се".
"Асамблеята ( . . . ) призовава Русия незабавно да освободи Навални при всички обстоятелства до провеждането на поредното заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа (КМСВ) по темата за спазването на правата на човека през юни", се казва в документа и се допълва: "До освобождаването му (призоваваме) да се предостави на Навални цялата необходима медицинска помощ, включително преглед и лечение от лекар, който той си избере, и да се осигури пълното спазване на правата му в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека и с вътрешното законодателство".

Според графика на сайта на Съвета на Европа това заседание е планирано за периода от 7 до 9 юни.

Стотици задържани на митинги в подкрепа на Навални в Русия (ВИДЕО)

Русия ще продължи да работи в ПАСЕ и след приемането от нея на резолюцията по делото на Навални, докато ръководството на страната не вземе решение за членството на Руската федерация в тази организация, каза пред журналисти председателят на комитета по външната политика на Държавната дума Леонид Слуцки.

"Ние обаче нямаме намерение да предприемаме провокации и да тръшкаме врати в Съвета на Европа заради случая с блогъра. Притежаваме прекалено много чест", каза Слуцки и добави: "Засега не е прието съответно решение от руското ръководство по отношение на членството ни в тази международна организация, ще работим упорито в ПАСЕ, колкото и трудно да е това".

Русия няма да изпълнява нито резолюцията на ПАСЕ във връзка със ситуацията с опозиционера Навални, нито други политизирани решения на институции на Съвета на Европа, написа днес в акаунта си в Телеграм ръководителят на руската делегация в ПАСЕ и заместник-председател на Държавната дума Пьотр Толстой.

Навални е изложен на риск от бъбречна недостатъчност след гладната стачка

"ПАСЕ прие резолюция за Навални. Русия няма да изпълнява политизирани решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и други институции на Съвета на Европа, нито по отношение на Крим, нито по отношение на Навални, нито каквито и да било други резолюции, ако те са приети в отсъствие на нашата делегация, противоречат на нашата конституция или на решение на руски съд", написа Толстой.

Източник: БТА