Потребители на платформата Thodex нямат достъп до авоарите си, собственикът избягал в чужбина

"Ударът на века с криптовалута. Светът на дигиталните пари се разтърси от най-голямата измама в историята на републиката". С тази новина излезе в петък турският вестник "Сабах". Той съобщава за предполагаемата измама на платформата за криптовалута Thodex, чиито потребители се оплакаха, че нямат достъп до авоарите си.

Измама с банкови карти с участието на българи

Изпълнителният директор на платформата Фарук Фатих Йозер е избягал в чужбина с два милиарда долара, а парите на 400 хиляди потърпевши от измамата са се изпарили, пише още "Сабах".

Изданието пояснява, че Thodex е третата по големина борса за криптовалута в Турция. Йозер я създава през 2017 г. За да привлече инвеститори, той предприема рекламни кампании с известни лица, лотарии за луксозни автомобили, а последно бе обещал да раздаде и два милиона от криптовалутата Dogecoin, посочва изданието.

Спрямо Йозер е започнало разследване, а сметките му в банка МАСАК са замразени. Потърпевши от измамата са предимно млади хора от всички обществени сегменти - от бръснари до бизнесмени и от студенти до домакини, отбелязва "Сабах".

Първата осъдена у нас за източване на криптовалута: Беше неволно, съжалявам

В. "Дюня" също пише по темата днес, окачествявайки схемата като "един от най-големите случаи на измама в Турция". Според вестника скандалът е предизвикал дискусия за необходимостта от регулация от държавните власти на пазара на криптовалута.

"Има пропуски в контрола, борсите за криптовалута трябва да бъдат подложени на сериозна регулация", смята Волкан Дюлгер, експерт по правата в дигиталния свят.

Необходимостта от спешно регулиране на пазара за криптовалута изтъкнаха и други специалисти, според които това е решението, за да не се повтаря нов подобен случай, пише още изданието.

Как криптовалутите могат да се използват за благотворителност?

"Криптоземетресение", гласи заглавието на "Дирилиш постасъ", според който "твърдението за удар в размер на два милиарда долара се е стоварило като бомба на земята". Случаят излязъл наяве, след като интернет платформата Thodex била затворена, а достъпът на потребителите прекъснат. На сайта бе качено обяснение, според което временното спиране на платформата се дължи на протичащ процес по продажба. Същевременно обаче в интернет се появиха снимки как създателят на платформата Фарук Фатих Йозер напуска страната.

"От 2018 г. инвестирам в тази фирма. Не искам да повярвам, че съм загубил", казва "ужиленият" потребител Магдур Халяк Т. В Twitter собственикът на Thodex Фарук Фатих Йозер отхвърли твърденията за измама и заяви, че до няколко дни ще се върне в Турция, посочва още "Дирилиш постасъ".

Турските власти са издали червена бюлетина за задържане и искане за екстрадикция на собственика на платформата за търговия с криптовалута Thodex, турския гражданин Фарук Фатих Йозер. Според турските власти Йозер е избягал от страната и вероятно се намира в Албания.

Източник: БТА