В черния списък е и председателят на Европейския парламент

Русия днес наложи забрана за влизане в страната на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, прокурора на Берлин Йорг Раупах и още шестима граждани на ЕС, съобщиха световните агенции. В изявление на руското външно министерство се посочва, че тази забрана е в отговор на наложените на 2 и 22 март т.г. от Съвета на ЕС ограничителни мерки спрямо шестима руски граждани.

Песков: Русия няма да остави без отговор провокативните действия на България и Чехия

В черния списък са включени също зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова, председателят на латвийския национален съвет по електронни медии Иварс Аболинш, директорът на латвийския Център за държавния език Марис Балтинш, членът на френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жак Мер, ръководителят на шведската лаборатория за химическа, биологическа, радиационна и ядрена безопасност в института за изследване на въпросите на отбраната Оса Скот, началникът на Езиковия департамент на Естония Илмар Томуск.

В руското външно министерство отбелязаха също, че Брюксел игнорира всички предложения на Москва да се решават чрез диалог възникващите в отношенията проблеми. В същото време Вашингтон не се опитва да скрие интереса си от превръщането на европейския континент отново в арена на геополитическо противопоставяне, се посочва в изявлението, цитирано от ТАСС.

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

Миналия месец ЕС наложи санкции на двама руснаци, обвинени в преследване на представители на ЛГБТ общността в република Чечения в състава на Руската федерация, както и на четирима високопоставени руски служители, близки до президента Владимир Путин, припомня Ройтерс.

По повод новината за наложените санкции председателят на ЕП Сасоли заяви, че това решение е било взето заради позицията му, изразена в защита на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес.

„Очевидно не съм добре дошъл в Кремъл. Имах известни съмнения за това. Но никакви санкции или сплашване няма да попречат на ЕП или на мен да защитаваме правата на човека, свободата и демокрацията. Заплахите няма да ни накарат да млъкнем”, заяви Сасоли в акаунта си в Twitter.

Източник: БТА