Министърът на здравеопазването разкри и ще отпадне ли ограничението за гости на сватбите

Ще махнем маските, когато имунизираните станат 65%, прогнозира здравният министър в оставка Костадин Ангелов, който е на посещение в Пловдив.

По думите му към момента ваксинираните са около 800 000, а поставената цел е броят им да достигне 3 милиона. "Смятам, че до август ще се справим", посочи проф. Ангелов.

 

 

Проф. Иво Петров: Имунитетът след ваксинация е по-добър вариант

Той разкри, че вероятно ще отпадне и ограничението за броя на гостите на сватбите. Единственото изискване, което ще остане, е ресторантите да не запълват повече от 50% от капацитета си.

 

 

„Не може всеки собственик на заведение да си избира капацитета. Той е ясен. Има си нетна търговска площ и е казано на колко човека трябва да има на квадратен метър", категоричен бе министърът в оставка. Той увери, че всички сигнали за нарушения ще бъдат проверявани.

"Истината е, че хората не могат да стоят много затворени, а хубавата новина е, че продължаваме да получаваме добри резултати, въпреки случващото се около нас. Проверки се правят постоянно. Пишат се актове и предписания. Сигнали могат да се подават на сайтовете на РЗИ и на Министерството на здравеопазването”, каза още Ангелов.

Опашки за ваксинация и през втория ден на "зелените коридори"

Той посочи, че от 10 май ще бъде отворена отново електронната система за ваксинациите и хората ще могат да избират с кой препарат да се имунизират.

 

 

"Нека да имаме и тази възможност за по-голям ред. Капацитетът с нея не е много голям, но ако имаме повече търсене, ще го увеличим. През май месец ще идват още ваксини и ще могат да се правят по 50 000 дози на ден. Надявам се да успеем”, заяви той.

Повече по темата гледайте във видеото