Ще важат за по-младите хора и родителите с малки деца, както и за представителите на работническата класа

Във Великобритания всекидневни бързи тестове за COVID-19 може да се превърнат в алтернатива на самоизолирането за хора, които са контактували със заразени с коронавируса.

Британското правителство ще стартира от 9 май ново проучване с участието на 40 000 души, които са били в близък контакт със заразени с коронавируса. На всички тях ще бъдат предоставени комплекти за бързо тестване за 7 дни, те ще правят тестовете рано сутрин и ако резултатът е отрицателен и нямат симптоми на COVID-19, те ще могат да продължават да живеят нормално вместо да бъдат карантинирани за 10 дни, както повеляват сега разпоредбите.

Търговското споразумение за Brexit влезе в сила

Между май 2020-а и април 2021 година в Англия повече от 6,7 млн. души, които са били в близък контакт със заразен с COVID-19, са получили обаждания да се самоизолират, показват данни на програмата за тестване и проследяване.

Голямо проучване на програмата, публикувано миналия месец показва, че твърде малко хора спазват напълно правилата за самоизолиране.

Мъжете, по-младите хора и родителите с малки деца, както и представителите на работническата класа, хора с финансови проблеми и ключови работници, са основните групи, които избягват карантината.

Във Великобритания започна ваксинация на хора над 40 години

Посочените основни причини против самоизолацията са нуждата да се пазарува, да се ходи на работа, по медицински причини, грижи за уязвими хора, физически упражнения или срещи с други хора или просто защото симптомите са незначителни и има подобрение.

Източник: БНР