Ще се редуват горещи вълни и захлаждания с валежи

Гергьовденската седмица започва с леко захлаждане. Студен атмосферен фронт ще избута порция по-хладен въздух към Балканите и дневните температури ще паднат с 3-4 градуса. Ще се усили вятърът и неговите пориви ще са особено мощни в Североизточна България и от двете страни на източните масиви на Стара планина. В понеделник следобед термометрите ще се колебаят между 22 и 27 градуса, във вторник – още с 2-3 градуса по-надолу.

Валежите покрай студения фронт ще са краткотрайни и на изолирани места в Източна и Южна България. Има условия за образуване на купесто-дъждовна облачност с гръмотевични бури и риск от градушки.

В сряда времето ще остане нестабилно с валежи и гръмотевици, които ще започнат следобед от запад и ще продължат на североизток в ранните часове на Гергьовден с тенденция да спират, а облачността да се разкъсва.

В четвъртък и петък страната ни отново ще попадне в центъра на гореща вълна с пренос на топъл въздух от Средиземноморието. В атмосферата пак ще нахлуе прах от пустините на Северна Африка, в по-значителни количества в Югозападна България.

Почивните дни на Гергьовденската седмица ще бъдат белязани от студен фронт с краткотрайни пролетни бури с гръмотевична активност и опасност от градушки.

Седмицата 10-16 май ще започне с високи дневни температури и превалявания на изолирани места в незначителни количества. Критичен момент ще е втората й половина, когато с нахлуването на по-хладен въздух отново се очаква потенциално опасно време с пролетни бури и риск от градушки.

През целия период до 16 май резки температурни колебания не се очертават. Сутрин и вечер температурите ще са между 10 и 15 градуса, денем със стойности между 20 и 30 градуса.