От днес се променят мерките в страната

От днес се променят мерките в Гърция. Облекчават се, но не съвсем. Гърците вече ще могат да се прибират в 23, а не в 22 часа, ще работят и заведенията на открито. За да отидат да пият кафе обаче, гърците отново ще трябва да пращат SMS. Това важи и за разходка. Музика обаче няма да е разрешена в заведенията. SMS-ите ще отпаднат след 15 май, те не важат за чужденци. Заради мерките в Гърция обявиха Христовото Възкресение в 21 часа.

Гърция удължава ограничителните мерки за влизане в страната

„Досега имахме ограничение от два часа за излизане, но сега това отпада. Когато излизам с децата, само аз пращам SMS. Досега беше разрешено да излизат двама възрастни с до две деца. Маските са задължителни навсякъде навън”, разказа Светлана Енева Склирис– българка, която живее в Гърция и за първи път излиза на нормална разходка с най-голямото си дете.

Предположенията са, че задължителното носене на маски ще отпадне чак през септември. Тогава се очаква 90% от гръцкото население да бъде ваксинирано. Глобата за неносене на маски е 300 евро. Преди дни се е стигнало и до необичайна ситуация – полицай е глобил свой колега, който не е носил маска в супермаркета.

Плажовете и баровете в Гърция отварят през май, но при нови условия

„От началото на SMS-кампанията – 23 март 2020 година, до 1 май тази година са изпратени 775 млн. SMS-а за излизане. Хората, които ходят на работа, не изпращат SMS. Те го правят със специална декларация. На минута се изпращат средно 3000 съобщения”, разказа Светлана.

По информация на посолството ни в Атина забраната за движение ще важи в интервала между 23:00 ч. и 5:00 ч., вместо както досега от 22:00 ч. до 5:00 ч., като  остава изискването за изпращане на SMS преди излизане от вкъщи, съобщават от Външното ни министерство.

Отварят се и заведенията за обществено хранене, но само в площите на открито, при ограничение до 6 души на маса. В заведенията няма да е разрешено пускането на музика. Задължително е ежеседмичното самотестване на персонала с rapid тест и използването на маска.

Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, при капацитет между 40% и 50% в зависимост от категорията на заведенията,  в която те попадат.

Ограничаването на движението на граждани между различните области с определени изключения, както и останалите вътрешни противоепидемични ограничителни мерки към момента остават в сила до понеделник, 10 май 2021 г.

Повече информация за ограниченията в Гърция е е публикувана на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Greece