Премиерът в оставка обвини партиите в безотговорно поведение

„Няма да има следващо правителство, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно. Затова ние отидохме, предложихме кабинет – с имена, с хора, и отидохме да говорим. Те отказаха. Но те явно не искат да говорят нито с Трифонов, нито с БСП. А след два месеца кой ще ни оправи отношенията, когато имаме разединител на нацията, а не обединител? Защото след два месеца, след следващите парламентари избори,започваме да плащаме за президентски.Бедна държава да дава пари за избори през два месеца, аз не го считам за редно. Няма да ви губя времето с разкази как съм правил правителство с патриотите”, заяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

На извънреден брифинг той и негови колеги от партията разкритикуваха бързото приемане на промените в закона за Изборния кодекс, а Борисов отново призова за бързо съставяне на кабинет. На брифинга беше продължен и задочният спор с президента Радев кой трябва да назначава ЦИК според новите правила.

„Аз съм човек, който винаги когато влага парите на данъкоплатците, показва къде ги е вложил. Над 100 млн. вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание. Още повече, че ги проведохме в пандемия и пред острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казват, че изборите са били честни.”, добави лидерът на ГЕРБ.

"Именно заради това, че демокрацията е скъпо нещо, партиите са длъжни да направят така, че да има правителство. Има развити държави, към които ние се стремим, със 7-8 правителства. Има държави, като Белгия например, където на 1-2 години правят правителство. Там обаче няма тази глупост - служебно правителство. Но това е, защото вярват в демокрацията и на политически парти, и на избора на техния народ", заяви още той.

Борисов благодари на избирателите, че ГЕРБ отново е първа политическа сила.

„Тези коментатори, които обясняват, че ни били отвели, и тези, които се наричат „Отровно трио”, казват, че ГЕРБ била токсична. БСП, ДПС и „Да, България” не са ли токсични, след като никой  не иска да работи с тях. Хайде, малко да си мерим думите и да зачитаме това, което ни е подредил българският народ при едни честни избори. Само да припомня, че в ЦИК ние само подкрепихме председателя и на тези избори в Комисията ГЕРБ беше малцинство.Там бяха представители на ДПС, БСП, „Демократична България”. Тогава много добре им дойде, когато не бяха парламентарно представена партия, да имат членове на ЦИК”, смята премиерът в оставка.

 

 

Той осъди изказването на Корнелия Нинова, в което тя призова за по-бързо връщане на мандата, „защото продължава управлението на Борисов”.

„Повече от месец мина, бе, господа. Да си бяхте направили правителство, било то и проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента. И то е само да обслужи кандидат-президента Радев. При този насипен парламент, при това отношение между политическите субекти, кога България ще има пълен мандат? Отново хвърлиха прах в очите на хората. И за партийната субсидия какво стана? Как се съешиха така, че и тя отпадна? Нали това им беше предизборната програма. На Разпети Петък да приемеш закон за три дни, при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема година преди изборите да не се променя закона – целта беше една-единствена ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. Тук е големият парадокс. ЦИК се назначава от Радев, само че на парламента не му направиха методология. Кой трябва да бъде сега председател, как ще назначи и зам.-председател? Абсолютно се погазват всички принципи”, попита Борисов.

Според него още по-смущаваща е терминологията, която се е въвела. Затова Борисов започнал консултации с юристи. Проблем от ГЕРБ откриват при видеонаблюдението и как ще бъде определяно къде ще се състои то.

„Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и ще купят още машини? Това няма ли да се обжалва, или вече е избрана фирмата, която ще ги доставя? Това за мен не е новост. Новостите ще дойде за българския народ, когато видят истината в очите. Да ги попитам и как ще разнесат машините до Америка, Австралия? Кой ще следи къде се съхраняват тези машини и кой чука по тях?”, попита лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов целта била да се продължи служебно правителство, излъчено от президента Радев, месеци наред. Той обвини останалите политически партии, които влязоха в парламента, в бягане от отговорност и харчене на пари на данъкоплатците.

 

 

Премиерът коментира и отношенията между Русия и ЕС. Той подчерта, че те са в посока, която винаги е опитвал да избегне. „Вместо платноходки, в Черно море се разположиха бойни кораби”, каза той. Лидерът на ГЕРБ осъди и мълчанието на останалите политически сили по темата.

Борисов първоначално нареди на ГЕРБ да не обжалват промените в Избирателния кодекс пред Конституционния съд. Минути по-късно обаче премисли. 

„Нека видят българите какво са сгрешили и какво са направили. Обжалвахме мораториума, но това беше свръхгрешка. Те уж са ни уволнили, уж има мораториум, а в същото време президентът ни възлага задачи. Преди дни Радев изказа още една глупост, че Борисов бавел машините. Бавя ги, защото коя държава в Европа го прави. Как ще ги защитите? Питах премиера Марк Рьоте как правят изборите в Нидерландия, която ни е пример за демокрация. Той ми каза, че се е отказал, защото не могат да ги защитят.Погледнете и съседите, погледнете и прочетете. Затова съм бил против”, обясни Борисов.