Темата коментират Цветозар Томов и Димитър Димитров

Новите партии в 45-ото Народно събрание успяха да отменят ограниченията за изборните секции в чужбина. Освен това беше решено да гласуваме изцяло машинно.

В студиото на „Здравей, България” бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов и настоящият Димитър Димитров коментираха противоконституционно ли е решението за машинния вот.

„Това не е първият случай, в който такъв текст се въвежда в Изборния кодекс. Преди две години тези, които се изказаха, че това решение е противоконституционно, го гласуваха единодушно в Народното събрание. През март 2019 г. беше въведено алтернативно машинно гласуване, което не беше приложено на нито едни избори, защото по-късно беше отменено”, посочи Томов.

Изборните промени: Какви са новите правила за гласуване?

По думите му новото в случая е „доста истеричната реакция” на някои от партиите срещу машинното гласуване.

„Машинното гласуване е аутосорсване на изборния резултат, на някаква частна фирма, в българския случай. Тя внася някакво оборудване, то се сертифицира, процесът наистина е сложен, дори тези, които са експерти, често не могат да се ориентират в софтуера и тънкостите по създаване на изборния резултат. Един машинен глас струва 55 лева - като разходи, а хартиената бюлетина 70- 80 стотинки”, уточни Димитров.

Томов е на мнение, че машинното гласуване може да разреши два проблема, които създават хаос в изборния процес. Единият бил това да се елиминира субективният фактор при броенето на бюлетините, а другият - да се намалят недействителните гласове.

НС подкрепи въвеждането на изцяло машинно гласуване

„Нито Германия, нито Нидерландия, нито Ирландия се намират в 20 век, но са преценили, че от гледна точка сигурността на изборите е добре да няма машинно гласуване. Има много други начини да се постигне съгласие на това, което се брои”, контрира Димитров.

Томов добави, че не може да се очаква проблемите на изборния процес да бъдат решени само с въвеждането на нови технологии за вота.

Повече гледайте във видеото.