От партията отново коментираха промените в Изборния кодекс

ГЕРБ дава Изборния кодекс на Конституционния съд. Новите правила застрашават свободното право на българските граждани да избират, мотивира се председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Жалбата им е дълга 17 страници.

Според депутатите промените са направени за една нощ, без обществено допитване, което е нарушаване на правилата на правовата държава. От партията се надяват КС да се произнесе във възможно най-кратки срокове. Основно атакуват изцяло машинното гласуване, правилата, по които се съставя новата ЦИК, както и възможността за мажоритарен вот при следващи редовни избори.

Въпреки заръката на лидера си Бойко Борисов да не атакуват Изборния кодекс пред Конституционния съд, днес депутатите от ГЕРБ внесоха жалба.

Президентът обяви кога разпуска парламента и датата на предсрочния вот

„Стана ясно едно: Никой не поставя дневния ред на обществото, а всички партии от така наречената „промяна” са тук да сглобят някакъв Изборен кодекс с много противоречащи си една на друга норми”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 

 

От „Демократична България” нямат притеснения заради жалбата на досегашните управляващи.

„Винаги е хубаво КС да се произнесе. Това дава допълнителна стабилност. Факт е, че се наложи измененията в кодекса да минат твърде бързо”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

От „Изправи се! Мутри вън! Заявиха, че не искат да се намесват в дейността на конституционните съдии.

„Не мога да отговарям вместо КС. Това, което мога да ви кажа е, че правилата няма да затруднят избирателите да гласуват и вярвам, че са си направили ясната сметка кой иска да работа в българското Народно събрание и кой иска просто да пребивава в него”, каза Арман Бабикян.

А от „Има такъв народ” видяха популизъм в действията на ГЕРБ- СДС.