Президентът посочи, че пред ЦИК има много предизвикателства

Всички 15 кандидати за новия състав на Централна избирателна комисия отговарят на законовите изисквания. Това заяви след публичното им изслушване президентът Румен Радев.

Той призова новия състав на комисията да започне подготовката за предсрочните избори, като потвърди, че вотът ще се проведе на 11 юли. 

"4-ти юли е абсолютно невъзможна дата. Вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме в никакъв случай и след 11 юли, защото отсега има виждания и претенции, че повече наистина не може да стои тази политическа конфигурация в парламента, и избирателната активност - юли, август, първата половина на септември, не се прави. Ще има мой указ в срок с една особеност - той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Искам да ви призова: считайте, че указ ще има и ви моля, започнете вашата работа, корелация, взаимодействие отсега", заяви държавният глава, цитиран от БНР.

"Хубав или лош, Изборният кодекс е стъпка към достъпни, по-честни, по-прозрачни избори". коментира още президентът.

Той посочи, че пред ЦИК има много предизвикателства и изрази очакването за по-голяма твърдост на комисията за санкциониране навреме на всички нарушители.

"Атаки ще има от всякакви партии и интереси, но важно е политическите противоречия да не се пренасят в ЦИК", каза още Радев. 

Президентът каза, че ще издаде указа за ЦИК в срок, с една особеност, че предвид решението, той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство поради мораториума.

Листите на "Има такъв народ" ще се редят наново, Слави Трифонов може да не участва

"Централна избирателна комисия трябва да започне с летящ старт, още в първите дни след указа, трябва да започнем с приемане на решения съобразно сроковете в Изборния кодекс", заяви Камелия Нейкова, която ще бъде председател на комисията.

Тя определи новите моменти в Изборния кодекс като голямо предизвикателство. И посочи, че е привърженик на машинното гласуване, защото улеснява процеса и не позволява недействителни бюлетини. Нейкова изтъкна, че ще бъде важен въпросът с логистиката на машините, особено за гласуването извън страната.

Номинираната от ДПС за секретар на ЦИК Севинч Солакова, която и до момента е на тази позиция, изтъкна, че комисията трябва да има целта да създаде доверие в целия изборен процес, а също и да работи за своето институционализиране. Ако ЦИК прилага закона правилно и еднакво, тогава определението независим държавен орган няма да бъде само запис в Изборния кодекс, посочи Солакова.

Депутатите задължиха всички министри в оставка да се явят в парламента (ВИДЕО+СНИМКИ)

Димитър Димитров, който ще бъде заместник-председател на ЦИК, номиниран от ГЕРБ-СДС, каза, че би предпочел избирателната комисия да се нарича комисия по изпълнение на законодателството, защото така ще отпадне натиска върху този тип администрация да бъде свързван с кампаниите. Той посочи, че скептичното му отношение към технологиите е свързано с много подробната му компетентност и наблюдение на различни усилия да се решат политически въпроси с помощта на технологиите. Димитров заяви, че за настоящата кампания ще направи всичко възможно и има идеи за това, как може да бъде направено използването на машини достатъчно сигурно, за да няма никакви притеснения и съмнения.

Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сред предизвикателствата пред новата ЦИК Емил Войнов от "БСП за България", който ще бъде заместник-председател на комисията, посочи довършване на процедурите по досегашния договор с изпълнителя за машините "Сиела Норма", както и организирането на нова процедура за придобиване на най-малко поне 300 специализирани устройства за машинно гласуване за избирателните секции извън страната, логистичното осигуряване и обслужване на машините.

Според него, ако членовете на ЦИК работят отговорно, ще успеят да се справят с тази задача и да организират честни, прозрачни, успешни избори.

Цветозар Томов от "Демократична България", който ще бъде заместник-председател на ЦИК, също заяви, че машинното гласуване е голямото предизвикателство в тази кампания. Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване, да построим такава информационна кампания, каквато до момента ЦИК не е организирала, каза Томов. Той изтъкна важността да се осигури възможност на всеки, който желае, да тества да гласува машинно, както и да се установи достатъчно точно и чрез тестове капацитета на една машина в рамките на един стандартен изборен ден. Томов посочи и важността партии и организации да имат достъп до процеса по тестване и сертифициране на машините.

Росица Матева от "Изправи се! Мутри вън!" , която ще бъде заместник-председател на ЦИК, изтъкна важността установяването на съответствието на машините да бъде публично, да присъстват представители на гражданското общество и организации, на партиите, които са кандидати, за да няма съмнение как е установено съответствието на устройствата за машинно гласуване и за това, че те отговарят на изискванията на изборния кодекс и на техническото задание, което ЦИК е приела.

Тя ще настоява ЦИК да изработи методика, по която да бъдат предоставени машини в цялата страна, за да може всеки, който желае, да види още преди изборите как се гласува с машина.

Камелия Нейкова заяви, че новите моменти в изборното законодателство поставят пред ЦИК задачи, които трябва много отговорно да се изпълнят.

Източник: БТА