Награди за цялостен принос получават Стефан Цанев, Красимир Спасов и Стефан Мавродиев

Обявиха номинациите за наградите "Аскеер". Десетте спектаклови категории включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 март 2020 г. до 30 април 2021 г. Тази година обект на внимание бяха 78 представления, 62 от които са реализирани в София.

Комисията по номинации в категория "Съвременна българска драматургия" - Петър Делчев, Сава Славчев и Владимир Игнатовски предлага за "Аскеер" "Плач на ангел" от Стефан Цанев в Народния театър, "Хиляда метра над морето" от Петър Маринков във Врачанския драматично - куклен театър, "Монетата" от Боян Крачолов в Младежкия театър и "Боклук" от Елена Телбис в "Театър 199".

За най-добро представление са номинирани "Боклук", "Бившата Мис на малкия град" от Мартин Макдона, реж. Владимир Люцканов, Младежки театър, и "Нова земя" по Иван Вазов, драматургичен вариант Юрий Дачев, реж. Бина Харалампиева, Народен театър.

За режисура номинациите са за Ивайло Христов - "Боклук", Стоян Радев за "Кой се бои от Вирджиния Улф" в "Зад канала" и "Плач на ангел" в Народния театър, както и Явор Гърдев за "Завръщане у дома" в "Зад канала" и "Унизените. Беларус" в Плевенския театър.

За водеща женска роля са номинирани Анастасия Лютова за ролята й на Андромеда в "Боклук", Искра Донова за ролята й на Морийн Фоулън в "Бившата мис на малкия град" и Станка Калчева за й ролята на Мег Фоулън в същото представление.

Стефан Мавродиев - За джуджетата в политиката, алчността и дребнавостта като манталитет

За водеща мъжка роля ще се борят Малин Кръстев за ролята му на Джордж в "Кой се бои от Вирджиния Улф", Свежен Младенов за ролята му на Чарли Гордън в "Лабиринт" от Даниел Кийс, реж. Христо Ботев Станчев, театър "Възраждане" и Христо Мутафчиев за ролята му на Райчо в "Плач на ангел".

За поддържаща женска роля са предложени Неда Спасова за ролята й на Маргерита в "Няма да платим! Няма да платим!" в театър "София", Радена Вълканова за "Капитал(на) грешка" в Народния театър и Светлана Янчева за ролята й на режисьорката в "Шекспирин по време на пандемия" в "Зад канала".

За поддържаща мъжка роля номинирани са Емил Котев за ролята му на Сам в "Завръщане у дома" в "Зад канала", Йордан Ръсин за ролята му на Той в "Портокалова кожа" от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, театър "Възраждане" и Николай Върбанов за ролята му на Луиджи в "Няма да платим! Няма да платим!".

За сценография номинациите са за Петър Митев - за "Портокалова кожа", и Свила Величкова за "Завръщане у дома" и "Нова земя".

За костюмография са номинирани Елена Иванова за "Нощта на игуаната" в театър "Възраждане", Елица Георгиева за "Бившата мис на малкия град" в Младежкия театър и Свила Величкова за "Завръщане у дома" и "Нова земя".

Български актьори изпратиха "Аскеер" на Глен Клоуз (ВИДЕО)

За театрална музика номинациите са за Антони Дончев - за "Няма да платим! Няма да платим!", Калин Николов - за "Завръщане у дома", "Поразените" (Варна) и Теодосий Спасов - за "Облог", "О, ти която и да си" и "Страх за опитомяване" - в Народния театър, и "Федра" в театър "Азарян".

За изгряваща звезда са предложени Витория Николова за ролята й на Шарлот в "Нощта на игуаната" и Тя в "Портокалова кожа", Ния Кръстева за ролята й на Катица в "Радован Трети" в Младежкия театър и Сюзет в "Съблечи се за вечеря" в Младежкия театър, и Мак Маринов за ролята му на Джон в "Завръщане у дома".

"Аскеер" за цялостен принос тази година получават Стефан Цанев, Красимир Спасов и Стефан Мавродиев.

Фондация "Аскеер" благодари на своите спомоществователи от Министерството на културата, "Нескафе", Столичната община и издателството "Изток запад", както и на основните медийни партньори БТА, БНТ и БНР, и партньорите от "Дарик" и "Алма матер".
 

Източник: БТА