Това беше най-краткото Народно събрабние в най-новата ни история

Дойде и последният работен ден на 45-ото Народно събрание. В новата ни история то се оказа и най-краткото. Очаква се през следващата седмица президентът с указ да разпусне парламента и да назначи служебен кабинет.

Какво направиха депутатите за краткия си  престой в зала:

Първо се  преместиха от новата в старата сграда на парламента. Причината -  новоизбраните партии отказаха да влязат в бившия партиен дом. Сметките показват, че до момента са се провели 8 пленарни заседания. 

Единствената промяна, която успяха да направят в законодателството, е ремонтът на изборния кодекс - машинно гласуване в секциите с над 300 гласоподаватели и без ограничения за броя секции в чужбина.

Преди да удари последния звънец на 45-тото Народно събрание, дойде равносметката – кой, колко и какво е свършил в краткия живот на настоящия парламент.

От ГЕРБ разкритикуваха промените в изборния кодекс.

„С измененията народният суверенитет бе отнет от българите и беше делегиран на машини, машини, които трябваше да бъдат алтернативата изведнъж станаха безалтеративни. Как може да повериш целия изборен процес на един софтуер, запечатан в кутия, който е непонятен на 75% от българите. Това може да означава само и единствено едно,че се готви кражба на изборите”, заяви Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС.

Отговорът дойде от „Демократична България”.”Ние не си поставяме за цел да оспорваме резултатите от изборите предварително, положихме големи усилия да спомогнем за едни по-честни и по-прозрачни избори. Да, наложи се измененията да бъдат подложени в доста спешен режим, но те бяха необходими, българското общество от години ги очакваше”, категоричен е  Христо Иванов, „Демократична България”.

Инфарктно заседание на Комисията за проверка на управлението на ГЕРБ

За  „Има такъв народ” именно Изборния кодекс се оказа повод за добре свършена работа.

„За щастие някои задачи, които си бяхме поставили Изборния кодекс доколкото беше приет, машинното гласуването, това са неща, за които  може да се поздравим, за всичко останало днешният ден прилича на предизборен митинг”, посочи  Ивайло Вълчев, „Има такъв народ”.

От БСП заявиха, че парламентът не е приел нито един закон в полза на хората.

„Вместо съединението да ни направи силни срещу модела ГЕРБ , разединението ни направи слаби и моделът продължава да управлява. Сигурна съм дори и да не го признаете ,че промяна на модела без БСП е невъзможна”, заяви Корнелия Нинова, БСП.

От „Изправи се! Мутри вън!” пък отчетоха две смели крачки - създаването на комисия по ревизията и наложения мораториум.

Листите на "Има такъв народ" ще се редят наново, Слави Трифонов може да не участва

„За 9  пленарни дни се видя, че мутрите си тръгват и че коалиция с тях няма да има. Няма да има коалиция със зависимите и с модела чекмеджета, въпреки, че чекмеджето се отвори, но чу отговор НЕ”, категорична е Мая Манолова, „Изправи се! Мутри вън!”

Според ДПС 45-ото народно събрание ще остане в историята не само с най-кратка биография, но и с най-активната форма на  популизъм.

„Там, където свършва диалога свършва парламентарната демокрация, сега давате ли си отговор защо буксува парламента - защото от много години няма диалог, няма диалог и между институциите”, посочи Йордан Цонев, ДПС.

„Коефициентът на полезно действие на парламента, така, както работи -   за мен е малко над 0. При други условия тези хора нямаше да са тук”, категоричен е Ивайло Вълчев, „Има такъв народ”.