Израел също е нанесъл ракетен удар по Газа и има ранени и загинали

Ракета, изстреляна от ивицата Газа, удари автомобил в Южен Израел. Един човек беше ранен, предадоха световните агенции. Ракетата е поразила автомобил в град Сдерот. Тя е била противотанкова и е била изстреляна от северната част на ивицата Газа.

Съветът за сигурност обсъжда напрежението в Йерусалим

По-рано днес радикалното ислямистко палестинско движение Хамас изстреля по Израел залп от ракети, след като преди това беше дало ултиматум на еврейската държава, припомня Франс прес. Съгласно ултиматума Хамас заплашваше Израел с нова военна ескалация, ако израелските сили не се изтеглят в 15 ч. по Гринуич от Храмовия хълм в Йерусалим, станал сцена на сблъсъци между израелската полиция и протестиращи палестинци, в които бяха ранени над 300 души. След изтичане на 15 ч. по Гринуич последва залпът от ракети, за който отговорност пое Хамас.

Десетки ранени при сблъсъци в Ерусалим

В цял Израел отекнаха сирени. Те бяха задействани и в Йерусалим, което се случва рядко. Градът се намира на над 80 километра от ивицата Газа. Бяха евакуирани и стотици поклонници от Стената на плача. Израелската армия съобщи за общо седем изстреляни от Газа ракети, от която една е била прихваната от израелския противоракетен щит Железен купол. В отговор Израел нанесе ракетен удар по ивицата Газа и има ранени в резултат на него, съобщиха палестински медии, цитирани от Ройтерс.

 

 

Израел - пред пети парламентарни избори за 2 години

Евентуалното изселване на палестински семейства от квартала Шейх Джарах в Източен Йерусалим в полза на израелски заселници е един от ключовите елементи в центъра на настоящото напрежение между израелците и палестинците. Днес трябваше да има и заседание на Израелския върховен съд по въпроса, но то бе отложено заради настоящия контекст.

 

 

Беше анулирано и шествие тази вечер, което обединява хиляди израелци в Стария град на Йерусалим по повод годишнината от превземането на източната част на града от Израел през 1967 г.

Министерството на здравеопазването на палестинската територия ивица Газа съобщи, че 9 палестинци са убити при израелски въздушен удар по района, предаде Ройтерс.

Здравни представители от Газа казват, че сред деветте палестински жертви има и три деца, допълват световните агенции. От своя страна израелската армия потвърди, че е извършила въздушни удари по северната част на анклава Газа и че е взела на прицел командир на Хамас, предаде Франс прес. Армията обаче каза, че не е в състояние на този етап да потвърди или не дали смъртта на деветимата палестинци, за които бе съобщено, е свързана с продължаващата й офанзива по Газа.

Армията поясни още, че атакува военни обекти на Хамас, предаде ТАСС. В тази атака е използван и израелски безпилотен самолет, добавя агенцията.

„Тази вечер, в Деня на Йерусалим, терористичните организации в Газа преминаха „червената линия” и ни нападнаха с ракети. Израел ще реагира много мощно. Няма да допуснем да нападат нашата територия, столицата ни, нашите граждани или на нашите войници. Който ни атакува, ще плати висока цена. Сегашната конфронтация може да продължи известно време Не искахме ескалация, но онзи, който я избра, ще почувства удара на ръката ни”, каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Източник: БТА