Те се опасяват от сериозно замърсяване на въздуха

Жителите на община Камено за четвърти пореден път саботират провеждането на обществено обсъждане за изграждането на крематориум в града. Фирмата-инвеститор среща яростен отпор от страна на жителите на градчето, който продължава вече две години.

Срещу проекта беше организирана подписка, в която над 2400 души се обявяват категорично против изграждането на крематориум. Местните хора се опасяват, че инсталацията ще доведе до екологично замърсяване на въздуха и околната среда от изгарянето на тленни останки.

РАЗСЛЕДВАНЕ ПО ВАШ СИГНАЛ: Какво излиза от комина на крематориума в Пловдив? (ВИДЕО)

„Изграждането на крематориум ни притеснява, защото това е най-богатата местност на община Камено. Тук има няколко овощни градини, оранжерии, зеленчукови градини, както и фирма за биопродукти. Притесняваме се, че това ще бъде замърсител в общината”, заяви  председателят на инициативния комитет Добри Добрев.

„Гражданите не го желаят и затова направихме инициативен комитет. Инвеститорът обаче продължава да нахалства. Най-големият водоизточник на Камено се намира в същатата местност, на няколко метра от там, където искат да го направят”, допълни той.

Протест срещу изграждането на крематориум в град Камено

„Този проект е лидер на световно ниво по начина, по който изглежда. Концепцията е такава, за да може хората, които използват услугата, да се чувстват максимално спокойно и да им се създаде душевен комфорт”, посочи инвеститорът Кристиян Киров.

„Хората са много предубедени. До нас има фирма за биопроизводство. Тя е в основата на всички инициативи срещу нас. Това, че има водоизточник наблизо, е лъжа. Тръбата от него минава през нашия имот. От ВиК не ни разрешиха да се закачим към нея, защото водата е отровена от пестицидите на земеделците”, каза още той.

По-късно днес жителите на Камено бойкотираха общественото обсъждане на екодоклада за изграждането на крематориум край града. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Срещата в читалището в Камено продължи около шестнадесет минути. На нея беше прочетена протестна декларация, а хората изразиха възмущението си и масово напуснаха сградата на читалището.

Повече по темата гледайте във видеото.