Комисията прие за съхранение запорирани златни и сребърни накити на обща стойност над 900 000 лв.

КПКОНПИ прие решения за предявяване на искови молби в окръжни съдилища на обща стойност 5 263 132,81 лв. В цената на исковете са включени и 13 недвижими имота, както и 15 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Русе се внася искова молба срещу Красимир Михайлов, на стойност 3 130 741, 44 лв. Претендира се и отнемане в полза на държавата на 11 недвижими имота и 5 моторни превозни средства. Михайлов е обвинен от прокуратурата в измама, с причинена имотна вреда в големи размери. Проверката на КПКОНПИ след повдигнатото обвинение е установила значително несъответствие между доходите и собствеността на лицето, поради което е предявен и искът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

В Софийския градски съд се внася иск срещу Георги Семерджиев в размер на 1 498 372, 49 лв. В исковата молба е включен също 1 недвижим имот, както и лек автомобил. Семерджиев е с обвинение от прокуратурата за това, че е участвал в организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления, ръководена от В. Арабаджиев.

В Окръжен съд – Бургас се внася искова молба срещу Юлияна Петрова. Искът е на стойност 324 292, 62 лв., като в него са включени и 1 недвижим имот и 2 автомобила. Проверката по отношение на нея е започнала, след като тя, качеството на лице, заемащо висша публична длъжност – главен архитект на Община Пловдив, не е подала в срок декларация за имущество и интереси по ЗПКОНПИ. Цената на иска е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи – нейно и на свързани с нея лица.

Две искови молби са внесени в Окръжен съд – Велико Търново. От Милен Георгиев се претендира сумата от 213 653, 86 лв. и 3 моторни превозни средства. Той е с обвинение от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотични вещества. Исковата молба срещу Росен Христов е в размер на 82 547, 17 лв., като се претендира отнемането и на 1 автомобил. Той е обвиняем за отглеждане и съхранение на марихуана.

Комисията прие за съхранение запорирани златни и сребърни накити на обща стойност над 900 000 лв. След провеждане на процедура от държавни съдебни изпълнители при Районен съд - Варна по опис на 3 725 бр. златни и 79 бр. сребърни накити, те вече се съхраняват в банков сейф.

Запорът и приемането им е в рамките на производство по реда на ЗПКОНПИ срещу лице, обвинено от Окръжна прокуратура – Варна за лихварство. КПКОНПИ е приела за съхранение и златни накити с общо тегло над 2.5 кг. Те се съхраняват в банков сейф в Обществен трезор в БНБ, по предвидения в закона ред, до приключване на производството за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата, водено срещу лице, обвинено също за лихварство - извършване на банкови сделки без съответното разрешение.