Как се живее под обстрел и насилие

Увеличава се напрежението в Израел. Обстрелът от въздуха взе още жертви, сред които и деца. Израел трупа войници на границата с Ивицата Газа, което предизвиква опасения за още по-мащабен конфликт.

А от днес няколко авиокомпании спряха полетите до Тел Авив. Летището в града е в обсега на палестинските ракети и сигурността на пътниците не може да бъде гарантирана.

Българката Рая Паунова показва бомбоубежището в жилището й в Тел Авив. Всяка сирена е  сигнал за поредната ракета. Рая разказва, че подобен звук се чува на всеки час.

„Парализиращо е и за много хора, страхът е много голям. Ако нямаш бомбоубежище вкъщи, трябва да станеш и да отидеш, или в публично или в мазето на сградата и това на всеки час, не можеш да спиш, не може да правиш нищо”, обяснява Рая Паунова.

За войната от първо лице: Говори българка от Тел Авив

Десетки са загиналите и от двете страни, след като конфликтът в понеделник ескалира. Според информация от палестинските власти най-малко 17 от убитите са деца.

„Хамас” иска да покаже силата си, а в същото време Израел иска да покаже надмощието си и сблъсъкът ще продължава, докато Израел и ръководството в Израел се убеди, че са ликвидирали „Хамас”, смята журналистът Мохамед Халаф.

Освен ударите от въздуха, които взимат десетки жертви, Израел е изправен пред още един голям проблем - междуетническото насилие в градовете със смесено население. На разпространени кадри, заснети в сряда вечерта, група израелци бият арабски шофьор на такси. Той опитал да мине с колата си през група израелци. Бил изваден от таксито и пребит. Израелците също са обект на подобни нападения, като се съобщава за побои, палежи и други форми на агресия.

Международната общност призова за деескалация, а Вашингтон изпраща заместник помощник-държавния секретар Хейди Амр за разговори с двете страни.

„Реалностите са реалности, с оръжие нищо не може да се постигне. Не може да живееш в условията на омраза. Тази територия ще остане такава, докато има въоръжени групи, които обслужват интересите не на собствените общества и държави, а на другите държави в региона”, коментира Мохамед Халаф.