Хакери атакуваха тръбопровод на петролна компания

Цената на дребно на бензина в САЩ достигна рекордно високо равнище от 2014 г. след спирането на работата на тръбопровода "Колониъл пайплайн", съобщи на сайта си Американската автомобилна асоциация, цитирана от ТАСС.
От момента на спиране на работата на тръбопровода миналия петък до вчера сутринта цените на бензина в страната нараснаха средно със 7 цента. Средните показатели за седмица достигнаха 3,02 долара за галон (или 3,785 л) - това са най-високите показатели от октомври 2014 г., уточнява асоциацията.

 

 

Хакнатите петролопроводи в САЩ възстановяват дейността си

По нейни оценки в краткосрочен план колебанията в цените на дребно на бензина ще продължат. Връщането към нормалното ще стане успоредно с възобновяването на експлоатацията на тръбопровода.
По-рано агенция "Блумбърг" предупреди, че спирането на работата на обекта може да доведе до покачване на цените на горивата до най-високо равнище за последните 7 години.
"Колониъл пайплайн" обяви, че атаката срещу нейната система е извършена със зловреден вирус, който прониквайки в компютърната система, временно блокира работата й и шифрова данните докато жертвата на хакерите не изплати искания откуп.

Опашки пред бензиностанциите в САЩ, стигна се до бой (ВИДЕО)

По данни на американските медии, престъпниците са похитили 100 гигабайта данни и фирмата е била принудена да спре работа.
По тръбопровода "Колониал пайплайн", който свързва щата Тексас с щата Ню Джърси, се пренасят около 45 процента от горивото, използвано на Източното крайбрежие на САЩ.
Компанията вчера обяви, че работата на тръбопровода ще е напълно възстановена до края на деня.

Източник: БТА