Към 25,2 % от запитаните са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители

Около 59,7 на сто от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото трябва да бъдат отменени. Това сочат огласените днес резултати от двудневна национална анкета по телефона, организирана от японската информационна агенция Киодо.

Към 25,2 процента от запитаните са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12,6 на сто се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика.

Pfizer и BioNTech ще дарят COVID ваксини за Олимпийските игри в Токио

Резултатите от проучването са отражение на големия скептицизъм в обществото към двете спортни прояви, които бяха отложени от миналата година заради пандемията. Сега обаче, три месеца преди откриването на Олимпиадата, броят на заразените продължава да се увеличава, а ваксинационната кампания върви много бавно, отбелязва Киодо.

Около 80 на сто от участниците в анкетата казват, че ваксинацията се бави, а над 71 процента са недоволни от работата на правителството за справяне с разпространението на заразата.

Японският премиер: Олимпийските игри ще се състоят

Одобрението за правителството на премиера Йошихиде Суга е 41,1 процента, спрямо 44,0 според предишното проучване през април, а неодобрението се е увеличило от 36,1 до 47,3 процента, предаде Киодо.

Източник: БТА