Министерството на туризма започна проверка

Отново напрежение край плаж „Смокиня”. Природозащитници качиха в социалните мрежи снимки на бетонни блокчета, сложени върху пясъка. Настояват да започне проверка и пясъчната ивица да бъде освободена от елементите.

Концесионерът на плажа обясни за NOVA,че няма унищожаване на плажна ивица или дюни. Блокчетата ще бъдат вкопани в пясъка, за да се поставят върху тях основите на три временни заведения на мястото на разрушените преди месец и половина.

По разпореждане на министър Стела Балтова Министерството на туризма ще извърши незабавно документална проверка и инспекция на място на морски плаж „Смокините-север“, съвместно с органите на РДНСК, за да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера, се казва в позиция на ведомството. 

Глобиха концесионера на плаж "Смокиня" за нарушаване целостта на плажната ивица

При предходна проверка е установено нарушение на основни договорни задължения при стопанисване на обекта на концесия в съответствие с предназначението му за нуждите, за които е предоставен и е наложена неустойка в размер на 5% от размера на концесионното възнаграждение за 2021 г., заявяват още от министерството. 

Има ли разрушени дюни край плаж „Смокиня“

Внесените и одобрени през 2021 г. в министерството на туризма схеми представляват идеен проект, намерение за това колко на брой и с каква площ преместваеми обекти ще бъдат разположени от съответния концесионер на територията на морския плаж, като министърът на туризма има компетентност единствено да следи за спазването на изискванията за заемане на 2% от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и наличието на свободна и заета зона в установените в закона параметри. Разрешенията за поставяне на преместваемите обекти, съдържащи конкретни технически и конструктивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и др., се издават от кмета на съответната община. Към настоящия момент в Министерството на туризма няма информация по отношение на това дали е издадено разрешение за поставяне на преместваеми обекти на морския плаж след одобряването на новата схема. Министерството на туризма не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене, се казва в позицията.