Турските граждани задължително с маски, дистанция и вечерен час до 1 юни

В 5 ч. сутринта се прекрати локдаунът, който бе в сила в Турция от 29 април до днес. Започва етапът на нормализация, който се предвижда да продължи до 1 юни. Турското министерство на вътрешните работи публикува наредба за правилата, които ще бъдат валидни по време на етапа на нормализирането. Те няма да са много по-различни от досегашните.

ИСТОРИЯ ОТ БОСФОРА: От Възродителния процес до върховете на съвременната медицина

Задължително остава носенето на маска от гражданите от всички възрасти, а също - и спазването на физическа дистанция. Ще продължи и вечерният час, с тази разлика, че вместо в 19 ч. както досега, ще започва в 21 ч. Остава забраната за излизане на гражданите от вкъщи през уикендите,с изключение на тези, които имат специално разрешение.

Учебните заведения остават затворени, като учениците от всички класове ще учат онлайн до края на настоящата учебна година (2 юли). Редовни занятия се предвижда да започнат чак през септември/октомври.

Сериозно намаляват случаите на COVID-19 в Истанбул

Новост е премахването на досегашните ограничителни мерки за гражданите над 65 години. Ваксинираните с две дози ще имат право да се движат свободно, но неваксинираните ще могат да излизат само между 10 и 14 ч. Подрастващите до 18 години ще се радват на свободно придвижване.

Възстановяват се междуградските пътувания със самолет, влак и автобус, без да се изисква специално разрешение и спазване на вечерния час, с изключение на дните, в които ще се прилага забраната за излизане от вкъщи. Моловете отварят с работно време 10-20 ч. Те обаче няма да работят през уикендите. Отварят се фризьорските салони, магазините, офисите, работилниците, ателиетата за конфекция и други, с работно време 7-20 ч.

В Турция е разработена дигитална "ваксинационна лична карта"

Магазините за хранителни стоки ще бъдат отворени през седмицата, но ще остават затворени в неделя. Ресторантите и кафетериите ще продължат да предлагат кетъринг. Остават затворени спортните обекти, спа центровете, салоните за масажи, басейните и други.

Наредбата на вътрешното министерство за процеса на нормализация в Турция предизвика недоволство в средите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
Депутатът и член на Централното изпълнително бюро на ПСР Метин Кюлюнк разкритикува наредбата, която по думите му не отговаря на очакванията и не предлага по-различни мерки от тези при локдауна.

Турция ще започне да произвежда руска ваксина през есента

"След като изминаха 17 дни на пълно затваряне, гражданите очакваха, че ще се премине към "период на нормализиране". Че ресторантите и кафетериите ще бъдат отворени, както и че ще бъдат осигурени редица свободи, които бяха забранени по една странна логика. Наредбата обаче не предлага "Календар за нормализиране" и "запазва сегашното положение до второ нареждане". С други думи тази "нормализация" не е по-различна от локдауна, въведен преди 17 дни", написа турският депутат в личния си акаунт в Twitter.

Междувременно днес ще се проведе заседание на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса. Очаква се президентът Реджеп Тайип Ердоган да обяви решенията от срещата.

Затворени до 1 юни 2021 г. ще останат казина, таверни, барове, кина, игрални и спортни зали, плувни басейни, бани, сауни, увеселителни паркове и тематични паркове.

В откритите зони в хотели, пансиони и хостели няма да бъдат разрешени дейности под формата на колективно забавление и ще се обърне максимално внимание на правилата за физическо разстояние.  Документ за резервация в местата за настаняване (при условие че цената се заплаща изцяло) осигурява освобождаване от комендантския час и ограниченията за междуградско пътуване. От посолството ни в Анкара обръщат внимание, че освобождаването от ограниченията на комендантския час за чужденци обхваща само чужденци, които са временно в Турция, в рамките на ползвани туристически услуги. Чужденците, които са в Турция извън обхвата на туристическите дейности, включително временно пребиваващите и кандидатите за получаване на статут на временна или международна закрила, не са освободени от ограниченията.

Сериозно намаляват случаите на COVID-19 в Истанбул

Всички желаещи да преминат през сухопътните, морски и летищни гранични контролно-пропускателни пунктове на Турция, трябва да представят негативен PCR тест. Той следва да бъде направен до 72 часа преди влизане в страната. Изискването не важи за деца под 6-годишна възраст.

Пътниците, пристигащи от чужбина със самолет и желаещи да преминат през летищните ГКПП на Турция, се задължават в рамките на 72 часа преди полета да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес https://register.health.gov.tr/.

Изискването за представяне на негативен PСR тест като условие за качване в самолет за Турция не се прилага спрямо пътници, които преминават транзит или правят трансфер.

Източник: БТА