Никога не съм си представял, че кариерата ми в МВР ще приключи по този начин, коментира той

Когато ме поканиха да стана главен секретар ме викаха министър, премиер и президент. А сега от медиите разбрах, че съм отстранен. Бях отстранен в петък вечерта след работно време. Служебният министър ме извика да ми връчи документите. Това заяви вече бившият главен секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов за освобождаването му от длъжност. Той каза още, че не е решил дали ще търси правата си в съда.

Директорът на ДАНС Димитър Георгиев е излязъл в неплатен отпуск

Дължа благодарност на всички полицаи, с които работих 22 години. Никога не съм си представял, че кариерата ми в МВР ще приключи по този начин, коментира той.

"Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото". Това се посочва в мотивите към предложението на служебното правителство за освобождаването му.

 

"Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава, не съжалявам за нищо, което съм направил, мисля, че през цялото време действията ми са били в името на върховенството на закона", заяви Иванов.

"Отстранен съм заради полицейско насилие и социолигически проучвания, защото се нагнетявало напрежение срещу полицейско насилие, така пишеше. Мотивите за отстраняването ми първоначално ми бяха отказвани. После се запознах, те станаха и публично достояние. Давахме публични брифинги, бях публично изслушван. По време на протестите за мен операцииите бяха перфектно планирани и организирани, колегите се справиха отлично, аз поех цялата отговорност", каза още той.

Христо Терзийски: Отстраняването на Ивайло Иванов е незаконно

Гл. комисар Иванов добави, че не се скрил и не е бил в болнични. „Посрещнах министъра в първия работен ден, когато дойде тук. Посрещнах го на входа. Никога няма да се скрия. Аз съм офицер, мъж на честта, такива неща не са ми присъщи", каза още той. По-рано служебния вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че ръководителите на службите в страната масово са излезли в неплатен отпуск, след новината, че има служебно правителство.

По-рано позицията си за уволнението на Иванов изрази бившият вътрешен министър Христо Терзийски в профила си във Фейсбук. "Не исках да коментирам действията на своя служебен приемник в МВР, преди да е имал достатъчно време, за да може да се оцени обективно работата му, но когато, по негово предложение, служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР, и то още в първия ден, няма как да не реагирам".

 

 

На този фон шефовете на всички Главни дирекции в МВР и директорът на СДВР са на съвещание в силовото ведомство. Очаква се след него да стане ясно дали и кой се разделя с поста си. В МВР вече са директорите на СДВР, ГДБОП, на „Гранична” и „Национална” полиция.