Столичният кмет беше на проверка в „Лозенец”

В София се строят 16 детски градини, предстои да започне работата по още десетки, за които е намерено финансиране. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която извърши внезапна проверка на строящо се детско заведение в „Лозенец”.

Фандъкова обясни, че се забелязва забавяне при строителството на детски градини. Най-драстичното било в район „Лозенец”. Тя уточни, че става въпрос за забавяне от година. По думите ѝ в район „Триадица”, където трябва да се поемат деца в яслена възраст повече от половин година не може да започне да се ремонтира.

„В „Красно село” повече от половин година не може да се започне проектирането, в район „Изгрев” три месеца не може да се издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация, при положение, че градината е готова”, обясни тя.

Хиляди деца останаха без места в детските градини в София

Кметът на София провери детска градина в район „Лозенец”, която е една от 16-те детски градини, които районните кметове в София строят с финансиране, което им е напълно осигурено.

„Дойдохме не за първи път на внезапна проверка и виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация и виждате в каква ситуация е тази детска градина. Понеже много се говори за капацитет и способности, искам да ви обърна внимание, че това е детската градина в един район, който е много гъсто населен, в който има много млади семейства. Това е детска градина, която трябваше да бъде завършена септември месец 2020 г. Ще приеме деца септември 2021 г.”, каза Фандъкова.

„Чета позиция на кмета на района г-н Павлов, който, разбира се, намира оправдание и обяснения, но родителите не ни питат за оправдания и обяснения. Фактите са следните - пет месеца се правеха сметки. Имаше проблеми в проекта, при завършването му. Целият капацитет, всички наши експерти бяха на терен непрекъснато, за да помогнат на район „Лозенец” да довърши, колкото може по-бързо тази детска градина. Пет месеца се правят сметки, три месеца се подписва анекс. Това са факти. Те могат да бъдат доказани с писмата и документите, които сме си разменяли. Осигурихме веднага щом като ни беше поискано допълнително финансиране от близо 600 хил. лв. Първоначалната стойност беше 3 млн. лв. Всички средства са осигурени, но както виждате и до ден днешен детската градина не е готова”, отбеляза столичният кмет.

Излезе първото класиране за детските градини и ясли в София

По думите ѝ 150 деца чакат да бъдат приети в един от най-гъсто населените райони.

„Понеже днес общинските съветници четоха декларации. Питат ме и родителите, и общинските съветници. Аз отговарям по този начин и всъщност тук не трябва да отговарям аз, а кметът на района. Кметът от „Демократична България” г-н Павлов. Вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат вчера пред общината и да ми задават на мен въпроси, не е лошо да дойдат да се снимат тук и да зададат въпросите си на техния кмет. Това не е единственият случай”, заяви още Фандъкова.

Относно поисканата ѝ оставка тя заяви: „Да дойдат в „Лозенец”, да видят как управлява „Демократична България”. Те искат да управляват, но или не могат, или не искат да работят. Защото резултатите се постигат с работа”, категоричен беше кметът.

За да се реши проблемът с недостига на места трябвало да се работи непрекъснато и всеки да носи своята отговорност.

„Представяте ли си, ако не беше осигурено финансирането и трябваше те да го осигурят. За какви процедури и за какво забавяне говоря. Не казвам, че се забавят нарочно, защото никой няма интерес. Казвам, че това е капацитетът”, допълни Фандъкова.

Източник: Агенция "Фокус"