Днес над страната ще има променлива облачност

Температурите ще са по-ниски от обичайните за края на май и началото на юни. Към средата на първото десетдневие на юни обаче ще се затопли и ще има повече слънчеви дни. Това обясни в студиото на „Събуди се” синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

През първата половина на юни остава опасността от градушки. Лято у нас обаче ще има, успокои Стойчева, като обясни, че втората половина на месеца ще е по-топлата.

„Ниски температури сутрин, със стойности на места до 6-7 градуса. През деня ще надхвърлят 30 и над 35 градуса през втората половина на юни”, допълни синоптикът.

Какво време ни очаква през юни?

Днес над страната ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Сутринта в отделни източни райони все още ще има превалявания, а след обяд краткотраен дъжд ще превали и на отделни места в планините. Ще духа до умерен северозападен вятър, прогнозират синоптиците на НИМХ. 

Дневните температури слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 22 и 27 градуса. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня ще остане без съществена промяна.

Над Черноморието облачността ще е променлива. Преди обяд все още с валежи. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 20-23 градуса. Температурата на морската вода е 16-19.

10 см градушка падна в Доспат и Борино (ВИДЕО)

Над планините облачността ще е променлива, намаляваща по-често до слънчево. Преди обяд над източните райони на Стара планина, а след обяд над Родопите и планините в югоизточните райони на страната облачността ще е по-значителна и на отделни места там краткотрайно ще превали. Ще духа предимно умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1 200 метра ще бъде около 14 градуса, на 2 000 метра - около 7.

Още утре от югозапад ще започнат нови валежи. През нощта срещу понеделник те ще обхванат почти цялата страна. В отделни райони ще са по-значителни и придружени от гръмотевици.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.