Според организаторите законът, който действа у нас от 1949-та година, лишава тези хора от граждански права

Хора с интелектуални и психично- здравни увреждания излязоха на шествие в София. С балони в ръце музика и добро настроение, те минаха по ключови булеварди с искане да отпадне запрещението за тях.

Според организаторите законът, който действа у нас от 1949-та година, лишава тези хора от граждански права. Така на практика нямат право да работят, да гласуват, да се женят и да водят независим живот.

Подкрепа за отмяна на запрещението се събира чрез онлайн петиция, която ще бъде изпратена до следващото Народно събрание, което заработи устойчиво.

„Исканията са ми хората да имат право да подписват договори, да правят неща, които са много важни. Човек да може да има право да работи”, казва Виктор Христов.

„Ние осем години водим тази битка и няма да се откажем. Разликата ще е огромна, защото тези, които могат да работят, ще могат да сключват договори – трудови и граждански. Ще могат да получават възнаграждение за това, което правят и ще могат да избират кой да ги лекува”, обясни Надя Шабани, организатор на шествието „Родени готови”.