Ще се проведе среща с българските власти

„Целият ни фокус е насочен към България и всички нейни институции, предимно към българския президент Румен Радев, а също към премиера Стефан Янев, министъра на външните работи, парламента и всички институции. Ние наистина се надяваме, че през юни те ще ни подкрепят да предприемем следващата стъпка в интеграционния процес на Република Северна Македония”, заяви премиерът Зоран Заев пред репортери в събота в отговор на въпрос за отношенията с България, съобщи МИА.

Горан Симеонов: Служебният кабинет трябва да тупа топката по въпроса с РС Македония

Той посочи, че със София има комуникация, добавяйки, че първата среща се очаква следващата седмица на граничен пункт по повод дарение на ваксини срещу коронавирус.

„Ще разговарям с президента днес, при завръщането му в страната и ще мога да говоря за детайли, а нашият външен министър Буяр Османи вече влезе в контакт с министъра на външните работи на България. Преди два дни разговарях с премиера на България Стефан Янев и ние се договорихме за следващите разговори. Очакваме следващата седмица да имаме първата среща на граничния пункт”, каза Заев.

Радев: България ще дари голямо количество ваксини срещу COVID-19 на Скопие

Той изрази увереност, че ще бъде организирана среща на премиерите, външните министри, за да работят по детайлите на решението.

„Както казах, това е двустранен въпрос. Двете приятелски страни трябва да покажат рационалност в името на бъдещето, децата и бъдещите поколения. Ние трябва да намерим решение, така че Северна Македония, след шестнадесет и половина години, да може да направи следващата стъпка”, заяви Заев след представянето на план за инвестиции за периода 2021-2027 година в правителството.

Източник: БТА