Болницата е отчитала фиктивни пациенти, имало е и подправени подписи

Сменят ръководството на болница "Лозенец" заради редица злоупотреби, за които съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерския съвет. Той посочи, че здравното заведение е "източвало НЗОК и е извършвало незаконни трансплантации".

Системни нарушения и огромни дългове в УМБАЛ "Александровска" (ВИДЕО)

"В болницата е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че за ноември "Лозенец" е отчела над 60 пациенти като лекувани там, които всъщност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа грешка", обясни Кацаров.

Здравният министър е поканил директора на среща, но по думите му е получил неприемливи обяснения.

"Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на жаргон се нарича източване на НЗОК. За мен е абсолютно недопустимо, особено за тази болница, която беше една от най-подпомаганите в страната", заяви Кацаров.

 

В тази връзка здравният министър е поискал справка за финансовото състояние на лечебното заведение. "Лозенец" е приключила 2020 г. на загуба от над 21 млн. лв.

"Броят на заетите легла през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 легла 8 са били свободни. Всяко едно от тия неща е достатъчно основание за предприемане на админстративни мерки. НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи. Здравната каса е направила анкета с част от посочените за пациенти, които са потвърдили, че не са лежали в "Лозенец", поясни здравният министър.

Той разкри още, че в периода от 2019 г. до 2021 г. в болницата са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички те са млади хора от Украйна и Молдова. 

"Всички реципиенти са "роднини" на донорите от Израел, Япония, Германия, Оман и др. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Знаете, че законът не позволява донорска ситуация, ако няма роднинска връзка. Агенция "Медицински надзор" е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция", добави Кацаров.

Проверяват някои болници у нас

При извършена трансплантация през април от трупен донор е регистрирано "пререждане". Вместо да бъде трансплантиран първият в списъка, неговото място е заел четвъртият, който е бил на много висок пост в държавната администрация.

"При обявяването на ситуацията се прави анализ на генотипа на донора и на базата на него от листата на чакащите по автоматична процедура се прави пресявка. На тази база се посочва първият от тях, на когото да бъде направена трансплантацията. Това нещо е направено от "Медицински надзор". В списъка има трима души. Първият е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. Вместо това, след телефонно обаждане, е трансплантиран четвъртият. Статусът му на спешност е обявен на следващия ден. Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация", разкри Кацаров.

След всички разкрития за злоупотреби, Кацаров е взел решение да освободи ръководството на болница "Лозенец" от днес. Сменя се и директорът на „Медицински надзор”.

Защо болници са принудени да сключват договори с частни клиники?

„Причините за това са две. По доклада на инспектората огромна част от преписките бяха забавени. Освен това, има лоши резултати по отношение на трупните донори. За изминалата година има само две такива трансплантации у нас. В тази връзка, миналата година е поискано да се направи изменение на наредбата, свързана с транспантациите, тъй като в много от болниците няма Съвет за оценка за мозъчна смърт", обясни Кацаров.

В "Лозенец" и в момента тече проверка, но липсвали част от документите. По информация на Здравната каса те са в прокуратурата.

Според здравния министър неговият предшественик е знаел за резултатите от проверката и е трябвало да действа. Проф. Ангелов твърдеше, че не знае за нея, но д-р Кацаров смята, че това е невъзможно.

„Ще проверим и други болници за подобни неща. Имаме достатъчно основание да смятаме, че това не е единственият случай, в който са отчитани неизвършени дейности. Ще се действа по същия начин навсякъде”, закани се д-р Кацаров.

За NOVA от „Медицински надзор” обясниха, че окончателното решение кой да бъде трансплантиран се взима от екипа на лечебното заведение: „Това го преценяват трансплантационните екипи, те носят отговорността”, казаха от Агенцията.

NOVA потърси за коментар ръководството или други представители на болницата - такъв обаче не получихме.

 

 

На брифинга стана ясно още, че утре ще бъде взето окончателно решение по случая с Александровска болница.

На въпрос очаква ли се следваща вълна на COVID-19 през есента, Кацаров заяви следното: „Единственият начин да избегнем нова вълна е ваксинацията. Всички сме свидетели, че нито маските, нито дистанцията помагат изцяло. Експертите подозират, че е възможно да има нов пик, ако се забави процесът на ваксинация. Лятото е удобно време да се свърши тази работа. Опитваме се да проведем информационна кампания и нека всеки сам да прецени какво да прави. Нека не говорим за фантасмагориите за чипиране и да се облегнем на фактите. Пациентите не искат да се ваксинират, защото има странични ефекти. Ако видят обаче страничните ефекти в листовката на едно лекарство за кръвно, ще разберат, че те всъщност са повече”.

Здравният министър не се зае със задачата да прогнозира кога ще изградим колективен имунитет у нас. Той сподели, че се планира страната да дари ваксини - предимно на AstraZeneca, на съседни държави.

"Никой не е починал у нас вследствие на ваксинирането. Има около 10-15 случая на тромбози, които са проверени, но не е открита причинно-следствена връзка с ваксинацията", добави д-р Кацаров.

Здравният министър иска анализ за големия брой починали от COVID-19 (ЗАПОВЕД)

Той коментира и поискания от него анализ за големия брой починали с коронавирус у нас. 

„Възложил съм задача на Националния център по обществено здраве и анализи. Подробно съм посочил какво искам да се изследва и съм дал срок от месец. Не търся персонална отговорност. За мен е важно да се направят изводите и да се изведат поуките. Целта е при следваща вълна да не станем пак първи по смъртност и да не се чудим защо е така”, каза здравният министър.