Правителството обяви нови икономически мерки

Служебното правителство представи мерки в подкрепа на хората и бизнеса за справяне с последствията от пандемията.

С 2 млрд. лв. ще се подпомага бизнесът и самоосигуряващите се. Желанието на кабинета е цялата процедура по кандидатстване и одобрение да отнема най-много десет дни. Мярката е нова, а парите ще се отпускат чрез кредити от търговските банки, без обезпечение.

Удължава се и действието на мярката 60/40. Тя ще остане в сила до края на юли. От паричния ресурс в размер на 1,4 млрд. лв. са останали около 100 милиона лева.

Служебният кабинет отчита съживяване на икономиката. В момента безработицата е 5,65%, с което се е върнала на нивата от март 2020 година.

Надеждата на кабинета е чрез мерките съживяването на икономиката да продължи. Малко повече от година след началото на пандемията безработицата е достигнала нивата отпреди нея – 5.65%

„Ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета за всички нас и ще може мерките за подкрепа, както и социалните мерки, които вървят, да бъдат финансово осигурени, без да натоварваме с допълнителни дългове нашите деца”, обясни министърът на финансите Асен Василев.

За да се случи това, амбицията е помощта към бизнеса и самоосигуряващите се да бъде много по-бърза. В рамките на десет дни всеки желаещ и отговарящ на изискванията да може да получи одобрение за кредит. Ще се кандидатства директно в търговските банки, които ще разпределят ресурс от 2 млрд. лв.

„Ако сте истински бизнес и имате документите за това за последните 3 г., че сте оперирали, да можете да вземете до 70% от своите приходи през 2019 или 2020 г., което е по-голямо от двете за един кредит от 7-годишен период. Ако вярвате в собствения си бизнес, седем години е достатъчен период, за да знаете, че ще можете да го върнете”, обясни министърът на икономиката Кирил Петков.

 

 

Мярката 60/40 вероятно се удължава за последен път. Причината е, че Европейската комисия е позволила максималният размер средства по нея да бъде 1,5 млрд. лв., а налични са останали само 100 млн. лв.

„Ние не можем да направим друга мярка в този ѝ вид и инструмент”, посочи министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

За да продължи помощта и към пенсионерите, ще се наложи прекрояване на държавната хазна.

„Подготвяме актуализация на бюджета, която да запази текущите параметри, тоест, да не се вдига дефицитът, но да се преструктурират разходните пера, така че да се осигури финансиране на тези мерки до края на годината”, коментира финансовият министър.