По думите му онлайн обучението не може да се приравни към това в учебните стаи

"Горната граница в големите училища е 165 участници, които ще могат да отидат на почивка. Целта е подкрепа на туристическия бизнес". Това сподели министърът на образованието проф. Николай Денков в предаването "Денят на живо с Наделина Анева".

"Матурите са една от първите отговорни задачи пред нас, защото съдбите на децата зависят от това да бъдат проведени правилно. Изпитът премина без инциденти. Проблемни бяха само карантинираните деца, които се явиха в отделни стаи. Справихме се с тази задача", убеден е той.

По думите му онлайн обучението не може да се приравни към това в учебните стаи.

Според него учебната година е била толкова успешна, колкото и другите.  

Сред стремежите му е средствата за научни изследвания да станат по-полезни за обществото, за да се дават все повече.

Зрелостниците могат да проверят оценката си от матурата

Министърът обясни, че няма как да има преразглеждане на точкуването и скалата за оценяване по някои от предметите, по които смятат, че са ощетени. 

"Няма индикации матурите да са били по-лесни или по-трудни от предните години", допълни той.

"Ще проверя дали имаме готовност да качим примерни задачи за подготовка", увери професорът.

Всяко училище трябва да представи своя план.

Министърът заяви още, че ще бъдат подготвени групови критерии – за най-добър успех, свързани със социални или здравни проблеми. Педагогическите колективи ще могат да избират между тези типове критерии. 

Учителката по литература Рашел Леви заяви, че не е имало материал, който не е бил изучен, дори е имало време за преговор. А учениците са отишли спокойни на матурата.

От своя страна преподавателят по математика Явор Стоянов каза, че е имало по-трудни задачи на тазгодишната матура по предмета и децата са останали разочаровани от резултатите си. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.