Това съобщиха от здравното министерство

Министерството на здравеопазването финализира изготвянето на критериите и методологията, по които лечебните заведения ще бъдат включени в проектното предложение на МЗ по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Мерки за справяне с пандемията“. В понеделник критериите официално ще бъдат изпратени на лечебните заведения, като последните са разделени в три категории, съобщиха от здравното министерство. Изискването е в срок до 21 юни болниците, които отговарят на критериите и желаят да бъдат включени в проекта, да изпратят своя отговор до Министерството на здравеопазването.

Процедурата „Мерки за справяне с пандемията“ е по приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. 

Конкретен бенефициент е Министерството на здравеопазването, като проектите могат да бъдат изпълнявани и в партньорство между министерството с общини и/или с общински лечебни заведения. Общият бюджет по процедурата е 129 271 258, 60 лв., а крайният срок за подаване на проектните предложения от страна на Министерството на здравеопазването е 29.07.2021 г., 19 ч.

Дейностите по процедурата са насочени към укрепване капацитета на болничната мрежа чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болници, осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина, с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи. Основна цел на всички предвидени дейности по процедурата е да се подкрепи здравната система на България в условия на сериозно изпитание и да се създаде готовност за реакция при следващи епидемични ситуации чрез гарантиране на достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината за осигуряване на живота и здравето на гражданите.

Инвестициите по процедурата са по линия на инструмента REACT-EU.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК