Конфронтацията е хранителната среда за некадърните политици, коментира президентът

„Барикадата е навсякъде. Сега е всеки срещу всеки. И то по възможно най-тежкият начин”. Това коментира в предаването "Събуди се" Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г.

„Конфронтацията е хранителната среда за некадърните политици. Когато не можеш да управляваш, си измисляш някакъв повод и започваш да биеш по него. Това поддържа българската политика днес. Паветата през 1996-1997 година бяха истински, а сега са павета-думи, павета компромати”, коментира Първанов.

Първанов: Няма да се кандидатирам за нов президентски мандат

Според него силово решение няма да има.

„През 2005 година противопоставянето между БСП и НДСВ беше много тежко. Не си казваха и добър ден. В един момент ги събрахме около една маса,  започнахме да обираме луфтовете и в крайна сметка се стигна до едно разбирателство, което беше в основата на Тройната коалиция”, коментира Първанов.

Той посъветва политиците, от които зависи формирането на бъдещото правителство, да започнат да преодоляват крайните противоречия и да начертаят приоритети.

Вълчи времена

„През 2005 година нещата се получиха, защото имаше и разумни лидери, които знаеха цената на историческия компромис. Този компромис беше постигнат. Иска ми се и сега да бъде така. В политиката няма как да постигнеш пълен реванш. В един момент нещата се обръщат срещу теб и всичко започва отначало. Хората не искат това повече от нас”, коментира Първанов.

Цялото интервю гледайте във видеото