Според Ковачева непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове нарушава граждански права

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в която настоява той да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували COVID-19, но не могат да получат цифрови сертификати на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Причината за проблема е, че при тези граждани коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест и, въпреки че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат. Според изискванията на новия регламент такъв се издава, само ако болестта е установена с положителен PCR тест.

Според Ковачева непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо.

Омбудсманът Диана Ковачева за особеностите на родното недоволство

В препоръката си омбудсманът обръща внимание и на факта, че сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те обаче също не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификат.

Освен това, тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.

Във връзка с тези проблеми, омбудсманът поиска от министър Кацаров отново да повдигне темата на срещата на министрите на здравеопазването на страните от ЕС на 14 и 15 юни в Люксембург, когато ще се проведе заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

Омбудсманът: Наредбата за техническите паспорти ощетява гражданите

Същевременно Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О'Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари - по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема.

Източник: БТА