Виктория Бояджиева ни среща с част от малките участници

Три големи спортни звезди ще прекосят старта на специален турнир ръка за ръка с деца с увреждания.

Плувецът Цанко Цанков, един от най-успешните ни олимпийци – Евгения Раданова и ултрамаратонецът Краси Георгиев се включват в „Супертриатлон“, организиран с цел приобщаване на хора със специални нужди.

8-годишната Анелия е целеустремено дете с грижливи родители, което не пропуска ден, без да се раздвижи. Момичето е с детска церебрална парализа, което обаче не й пречи да спира да се бори.

„Старая се да се справям добре. Даже съм била на няколко състезания”, споделя момичето.

"КООП Фест": Представят уменията на хората с увреждания (ВИДЕО)

Сега й предстои още едно предизвикатество.  Този път е решила да се състезава в друго направление - ще тича с ултрамаратонеца Краси Георгиев. Освен Нели в надпреварата ще се включат още 3 деца от ParaKids. Проект, който поставя своето начало през 2016г., когато става победител в конкурса за социални предприемачи на Нова Броудкастинг груп - ПРОМЯНАТА.

През цялото време опитните спортисти ще бъдат в тандем с децата като използват, каквото е нужно - лодка, колело, количка, само и само да се забавляват заедно. Отборът ще носи името „Супертриатлонист“. А идеята на турнира е хора като Нели да не бъдат гледани странно нито на спортната площадка, нито на улицата.

„Каузата е наистина социално-отговорна. Изисква се физическа и емоционална подготовка за такова състезание. Искаме дечицата да се движат от ранна детска възраст. Освен това спортът сплотява”, каза  Марио Илиев, председател на УС на Българската асоциация по триатлон.

„Винаги участвам в каузи, които подкрепят българския спорт. Срещата с Нели ме научи на много неща”, коментира  Цанко Цанков,  световен рекордьор по 12-часово плуване.