Градът се превърна в център на епидемията от коронавирус

Над 11 000 китайски студенти с тоги и четвъртити шапчици участваха в гигантска церемония по връчване на дипломи в Ухан - повече от година след вдигане на ограниченията срещу COVID-19 в града, станал център на епидемията, предаде Франс прес.

На пазарите в Ухан не са се продавали прилепи и панголини

Поставянето под карантина на 11-те милиона жители на Ухан на 23 януари 2020 г. бе знак за тежестта на заболяването, което после се разпространи по земното кълбо. След 76 дни твърде строга изолация, градът постепенно се върна към нормалния си ритъм на живот, както и цял Китай, където заразата на практика бе спряна.

ДА НАДВИЕШ COVID: Как Китай, Индия и Австралия се справят с вируса

 

Жителите на Ухан вече се чувстват по-свободно - малко бяха студентите с маски на церемонията в градския университет, отбелязва АФП. Сред студентите, насядали в плътни редици, над 2200 трябваше да получат дипломите си още миналата година, но церемонията бе отложена заради коронавируса.

По официални данни в Китай са регистрирани от началото на 2020 г. малко над 90 000 случая на COVID-19 и 4636 починали. В страната отвреме навреме още се появяват вирусни огнища, включително през последните седмици в южния мегаполис Гуанджоу, където днес бе съобщено за още два случая.

Източник: БТА