Често потребителите стават жертва, пазарувайки или влизайки в страници с пиратска музика и филми

Вирус за календара на iPhone, излязъл преди повече от година, отново стана популярен у нас в последните месеци. Често потребителите на продуктите на Apple се заразяват с него през фалшиви сайтове за пазаруване или страници с пиратска музика и филми.

Вместо да гледат видеото или да закупят дреха от позната и безопасна страница, те се спират на друга. Тя обикновено или предлага клипа безплатно, или дрехата е доста по-евтина. Човек може да се усети по различното разширение на сайта, което не е .bg или .com, а .top например. Все пак има и измамни сайтове, завършващи на .com, но по-рядко.

Виртуален детокс: 5 стъпки, за да спрете да се взирате в телефона си

Всъщност самото посещение на подобни страници в интернет може и да не е фатално. Проблемът идва, когато се появи изскачащо прозорче, или т. нар. попъп. То иска позволение да изпраща известия, в случая да добави събитие в календара. Повечето хора не се усъмняват и приемат. Така обаче вкарват в календара си напомняне. То гласи, че телефонът уж е заразен. Появяват се изскачащи на дисплея съобщения, обикновено на всеки кръгъл час, с приканване да се инсталира приложение, което да защити телефона.

Някои предупреждават за риск, например “Има опасност да ви откраднат данните” и още по-директното и лъжливо “GOOGLE: Устройството е заразено!”. Текстът варира според конкретния вирус, но повечето не са на български, а на английски език. Целта е човек да си инсталира приложението. То е безплатно, но придобива частичен контрол върху телефона на жертвата.

Зареждат смартфон с технологията HyperCharge за 8 минути (ВИДЕО)

Повечето вируси започват да изпращат есемеси през нощта и човек се събужда с достигнат кредитен лимит на тарифния си план. При подобен развой на събитията вече е късно и всеки пострадал трябва да отиде при мобилния си оператор и в оторизиран сервиз. Ако обаче не е инсталирал приложението, а все още само получава известия, спасението е сравнително лесно. Човек само трябва да отвори настройките на телефона или таблета си и да натисне на пароли и акаунти.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.